Salama iski Kuopiosta lähteneeseen lentokoneeseen

Salama iski Kuopiosta Helsinkiin matkalla olleeseen lentokoneeseen sunnuntai-iltana hieman ennen laskeutumista. Airbus 319 -merkkinen kone laskeutui siitä huolimatta normaalisti.

Koneessa matkustajana ollut Yleisradion toimittaja Pekka Niiranen kertoo, että matkustamon ikkunan takana näkyi voimakas valon välähdys, kuului kova pamahdus ja kone tärähti hieman.

Juuri ennen salamaniskua matkustajille oli kuulutettu, että laskeutuminen viivästyy hieman, koska Helsingin yllä oli ukkospilvi ja kapteeni päätti kiertää sitä.

– Iskun jälkeen kapteeni kuulutti matkustajille, että kyseessä oli salaman isku ja ettei siitä aiheutunut koneelle tai matkustajille mitään turvallisuusongelmaa.

Salama iski Niirasen mukaan koneen oikealle puolelle.

–Matkustajat säpsähtivät, kun isku tuli, mutta mitään paniikkia ei syntynyt.

Finnairin kone oli lähtenyt Kuopiosta kello 18.05 ja Helsinkiin sen piti aikataulun mukaan saapua kello 18.50. Lento laskeutui 18.58.

 

Myös Helsinkiin lauantai-iltana matkannut Finnairin lentokone joutui palaamaan Tukholmaan salamaniskun takia. Aiemmin samalla viikolla kahteen Finnairin koneeseen osui salama. Tilanteista ei aiheutunut matkustajille vaaraa, kerrotaan yhtiöstä.

Kuinka yleistä salaman osuminen lentokoneeseen on, ilmailujohtaja Pekka Henttu Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista?

–Ei se harvinaista ole, muttei myöskään kuukausittaista edes lämpimänä vuodenaikana.

Hentun mukaan yleensä salaman osuminen ei aiheuta vaaratilannetta, koska lentokone muodostaa niin sanotun Faradayn häkin, joka antaa suojan koneen rungon ulkopuolelta tuleville sähkömagneettisille ilmiöille.

Koneessa pidetään säätutkaa silloin, kun ennustusten tai näköhavaintojen perusteella epäillään, että ukkosta on liikkeellä. Säätutkan tuottamaa tietoa käytetään siihen, että ukkospilvi tai -rintama kierretään.

Kylmän kauden ukkospilvet eivät välttämättä näy helposti silmällä tai tutkalla. Tämä on Hentun mukaan tyypillistä syys-, talvi- ja kevätukkosissa, jotka esiintyvät ennemmin satunnaisina salamoina kuin selkeinä, massiivisina ukkospilvinä tai -rintamina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.