Salamaniskuun kuolee vuosittain pari ihmistä Suomessa – iskusta sähköiskun kaltaisia oireita

Salamaniskuun kuolee vuosittain 1–2 henkilöä Suomessa, kertoo Duodecim Terveyskirjasto. Salamanisku aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin sähköisku. Ihminen voi saada salamasta palovammoja sekä lihaskouristuksia. Isku voi myös pysäyttää ihmisen sydämen ja hengityksen.

Salaman synnyttämä paineaalto voi myös repiä tärykalvon. Ihminen voi myös sinkoutua paineaallon voimasta ja saada siinä yhteydessä murtumia.

Salama saattoi tappaa perjantaina kaksi miestä Juuassa Pohjois-Karjalassa. Poliisi uskoo, että puuhun iskeneen salaman sähkövirta tappoi miehet. Maa oli tapahtumahetkellä kostea.

Kosteus parantaa sähkönjohtavuutta, minkä vuoksi kosteissa tiloissa verkkovirrasta saatu sähköisku voi aiheuttaa suuremman virtauksen kehon läpi ja siten suuremmat vauriot kuin esimerkiksi kuivan käden kautta johtuva verkkovirta.

Duodecimin mukaan sähköiskun tai salaman saanut pitää toimittaa aina välittömästi jatkohoitoon, vaikka näkyviä vammoja ei olisikaan.

Salamalta voi suojautua kyykistymällä

Ilmatieteen laitoksen mukaan salamaniskun todennäköisyys on erittäin suuri, jos tukka nousee pystyyn tai jos lähistön puissa tai sähköpylväissä näkyy purkauksia.

Ulkona salamalta voi suojautua menemällä kyykkyyn ison puun lähettyville. Myös sateenvarjon käyttö voi houkutella salamoita. Laitos suosittelee myös välttämään korkeita paikkoja ja vesirajaa. Veneillessä pitäisi rantautua, jos se on vain mahdollista.

Ulkona parhaan suojauksen antaa auto, polku- ja moottoripyörien käyttämistä pitää välttää. Kumisaappaat eivät suojaa suoralta salamaniskulta, mutta saappaat voivat suojata lähelle lyövän salaman aiheuttamalta askeljännitteellä.

Sisätiloissa pitää välttää sähkölaitteiden, lankapuhelimien, vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Itä-Suomen poliisi: Salamanisku tappoi kaksi veljestä perjantai-iltana

Ukkonen tehnyt vahinkoa Savossa: rankkasateet saivat kadut tulvimaan – salama sytytti saunan tuleen