Sama firma tuomittiin työturvallisuusrikoksesta neljä kertaa viiden vuoden aikana

Kaikissa yrityksissä edes rikostuomio ei vaikuta työturvallisuuden parantumiseen. Esimerkiksi sama elintarvikealan yritys tuomittiin vuosina 2010–2014 työturvallisuusrikoksesta viiden vuoden aikana neljä kertaa.

Asia käy ilmi Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan on myös yleistä, että työturvallisuudesta syytteeseen joutuvat yritykset syyllistävät tapahtumasta uhria.

Tuomittujen yritysten työturvallisuus osoittautui tutkimuksessa vain muodolliseksi. Asiakirjat ja suunnitelmat olivat kunnossa, mutta todellinen valvonta, ohjeistus ja neuvonta olivat puutteellisia.

Muutenkin yritykset tai muut yhteisöt, kuten kaupungit, joutuvat vain harvoin vastuuseen työturvallisuusrikoksesta. Tavallisimmin työturvallisuuden laiminlyönnistä rangaistaan yksittäistä työntekijää.

Vuosina 2010–2014 tuomioistuimet tuomitsivat yhteisösakon vain joka neljännessä työturvallisuusrikoksessa. 95 prosenttia yhteisösakkoon tuomituista oli yksityisiä yrityksiä.

Kun yhteisösakkoja tuomittiin viiden vuoden aikana 154 tapauksessa, yksittäisiä työntekijöitä tuomittiin 805.

Keskimääräinen yhteisösakko tuona aikana oli 10 700 euroa. Pienin sakko oli 500 euroa, vaikka lain määräämä minimi on 850 euroa.

Enimmillään sakko oli 180 000 euroa. Yhteisösakon maksimi on 850 000 euroa.

Yhteisösakkotapauksissa kuoli 12 henkilöä ja 140 loukkaantui. Yli puolet kuolemantapauksista johtui työnantajan laiminlyönnistä johtuvasta putoamisesta.

Yhteisösakko säädettiin lakiin vuonna 1995. Työturvallisuusrikoksista koskevasta tutkimuksesta kertoi oikeusministeriön rikoksentorjuntaneuvoston Haaste-lehti.