Samassa talossa vakava palo kerran aiemmin

Kuopiossa kotinsa ja irtaimistonsa tulipalossa menettänyt perhe on kiitollinen siitä, että useat sivulliset ovat halunneet auttaa heitä.

Kuopioon muuttanut irakilainen lapsiperhe menetti omaisuutensa tulipalossa, kun sähkölaitteesta alkanut palo tuhosi kerrostaloasunnon lauantain vastaisena yönä Kuopion Inkilänmäellä. Perheellä ei ollut kotivakuutusta (SS 7.6.).

Savon Sanomien uutisoitua asiasta useat kymmenet perheet ja yksittäiset kansalaiset ilmoittivat, että haluaisivat auttaa tavaralahjoituksin kuten leluin ja vaattein perhettä, jos he tarvitsevat apua.

Sekä Kuopion sosiaalitoimi että poliisi kertoivat perheelle maanantaina tulkin välityksellä terveiset avuntarjoajilta. Perhe kiitti avusta. He eivät nyt kuitenkaan tarvitse lahjoituksia, vaan haluavat jatkaa lähipiirinsä avulla. Lisäksi Kuopion kaupungin sosiaalityö on ollut perheen tukena.

Sosiaalipäivystys auttaa

Jos perheen koti tuhoutuu yllättäen, juuri kaupungin sosiaalityön kriisipäivystys auttaa ensihädässä. Avun tarvitsijalle järjestetään esimerkiksi kriisiapua.

Lisäksi tuhoutuneen omaisuuden tilalle voi saada välitöntä apua sosiaalitoimen tai Suomen punaisen ristin kautta. Paras apu olisi kotivakuutuksesta, joka korvaa myös esimerkiksi tilapäismajoituksen kuluja.

Nyt perhettä auttoi myös kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma. Se auttaa paitsi omia asiakkaitaan, niin myös ylipäätään kiireellä asuntoa tarvitsevia.

– Kun asunto tuhoutuu onnettomuudessa, vuokrasopimus lakkaa. Emme pysty takaamaan asuntoa samalta alueelta, mutta pystymme etsimään vapaista asunnoista, mitä henkilölle tai perheelle voisi tarjota, asukaspalvelupäällikkö Päivi Vanninen kertoo.

– Tällaisessa tilanteessa perhe on shokissa. Katon saanti pään päälle on tärkeää, mutta usein mieltä painavat monet muutkin asiat, joita on järjesteltävänä ja selvitettävänä.

Inkilänmäen palossa erikoista oli se, että tulipalo aiheutti vakavat vauriot taloon nyt jo toisen kerran. Inkiläntie 2:n ullakko tuhoutui elokuussa 1995, kun tuhopolttaja sytytti talon katon tuleen.

Silloin evakkoon joutui useita kymmeniä ihmisiä. Nyt vahingot jäivät pienemmiksi eikä paloa epäillä millään tavoin tahallisiksi.

Vannisen mukaan osa ihmistä kuitenkin säikähti tilannetta, joka toi vanhojakin muistoja ja pelkoja pintaan. Asukkaista osa pohti paljon sitä, miten vaarallinen tilanne oli.

Nyt kukaan ei loukkaantunut. Palaneen asunnon lisäksi vakavia savuvahinkoja tuli kuitenkin myös yhteen naapuriasuntoon sekä lievempiä savu- ja vesivahinkoja pariin alapuolella olevaan asuntoon.

– Tapaus osoitti sen, miten kotivakuutus on tarpeen. Koskaan ei tiedä, missä ja milloin vahinkoja sattuu. Onnettomuus voi sattua myös naapurissa niin, että itselle tuleekin isojakin menetyksiä esimerkiksi savuvahinkojen takia. Kun niin käy, vuokranantaja tai naapuri eivät niitä korvaa.

Kiinteistön omistaja vastaa rakennuksesta, mutta oma irtaimisto on jokaisen omalla vastuulla.

 

 

Tausta: Palovaroitin auttaa usein

Palovaroitin auttaa usein huomaamaan alkavan tulipalon ajoissa niin, että ihmiset ehtivät tekemään alkusammutuksen tai poistumaan turvaan ja hälyttämään apua.

Niiralan Kulman asunnoissa määräaikaistarkastuksella poikkeuksellisesti tarkastetaan myös palovaroittimen toimintakunto. Yleisesti varoittimen kunto on aina asukkaan vastuulla.

Nyt perhe ei ollut kotona palon sattuessa. Palo huomattiin vasta, kun se oli levinnyt jo koko asuntoon. Palo alkoi sähkölaitteesta eli jatkojohdosta, televisiosta tai pelikoneesta, jotka kaikki olivat samassa paikassa.

Oikosulkua on vaikea ennakoida. Sitä voi yrittää välttää imuroimalla pölyt pois koneiden päältä. Sähkölaitetta ei saa peittää esimerkiksi liinalla. Laitteet kannattaa sammuttaa yöksi tai kun lähtee esimerkiksi matkalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotivakuutus on yhä useammassa kodissa

Tulipalo herätti auttamisen halun - perhe kiittää

Raju palo alkoi sähkölaitteesta - lapsiperheellä ei vakuutusta

Raju yöllinen palo - tuli tuhosi asunnon Kuopiossa