Sanktiot nostaisivat kynnystä jäädä sairauslomalle

Palkaton ensimmäinen sairauslomapäivä ja palkan leikkaus 20 prosentilla seuraavien kahden viikon sairauspäiviltä kohdistuisi sairaimpaan työntekijäryhmään.

Keskustelu palkattomasta karenssipäivästä ja palkanalennuksesta alkoi lauantaina, kun kokoomuksen puoluevaltuusto hyväksyi sitä koskevan aloitteen.

Työterveyslaitos on tutkinut, millaista riskiä sairauspoissaolot ennakoivat.

–Sairauspoissaolot kasautuvat merkittävästi niille, joilla on oikeasti vakavia terveysongelmia. Leikkaus olisi erittäin epäoikeudenmukainen, sillä se kohdistuisi sairaimpiin, sanoo tutkimusprofessori Jussi Vahtera.

Työterveyslaitoksen oman tutkimustiedon perusteella pitkät sairauspoissaolot ovat varsin hyvä työikäisen väestön terveysmittari. Sairauspoissaolot kasautuvat kohonneessa sairastumisvaarassa oleviin työntekijäryhmiin.

–Sairain seitsemän prosenttia tuottaa puolet kaikista sairauspäivistä. Ne ovat tapauksia, joita on vähän, mutta joista kertyy pitkiä sairauslomia, esimerkiksi kun ihminen makaa kipsattuna tai on leikkauksen jälkeen pitkään hoidossa.

Vuonna 2010 sairain viidennes tuotti 80 prosenttia kaikista sairauspäivistä, mutta toisaalta lähes 30 prosenttia työntekijöistä ei ole vuoden aikana ollenkaan poissa sairauden takia.

Sairauspoissaolojen kansainvälinen vertailu on Vahteran mukaan hyvin epäluotettavaa, sillä joka maassa on oma järjestelmänsä.

–Suomessa ja Hollannissa voi olla sairauslomalla vain yhden vuoden, ja sen jälkeen ihminen siirtyy esimerkiksi kuntoutustuelle tai työkyvyttömyystilastoihin. Ruotsissa kattoa ei ole, vaan siellä voi olla sairauslomalla vaikka 5–10 vuotta.

Suomessa sairausloman omavastuupäivää ei voi markkinoida Ruotsin esimerkillä vedoten, että Ruotsissa karenssi olisi vähentänyt sairauspoissaoloja. Ruotsissa sairauslomapäivät olivat jyrkässä laskussa jo vuosia ennen kuin karenssipäivä otettiin käyttöön vuonna 1993.

–Aika kummallinen silmä pitää olla, jos näkee laskun karenssipäivän ansioksi. Juuri sinä ajankohtana ei tapahtunut minkään näköistä muutosta.

–Aivan varmasti sairauspoissaolokynnys nousee, jos siitä sanktioidaan.

Vahtera vetää esimerkin korkealle nostetusta kynnyksestä Yhdysvalloista, jossa miljoonilla amerikkalaisilla ei ole mitään oikeusturvaa sairauden varalta, vaan ihminen voidaan irtisanoa saman tien.

–Jos on vaarassa menettää työnsä tai palkka merkittävästi laskee, toki kynnys toki nousee.

Vahteran mukaan aiheettomista sairauspoissaoloista ja sairauskarenssien sairauspoissaoloja vähentävistä vaikutuksista ole olemassa tutkimustietoa, mutta se tiedetään, että sanktiot kasautuisivat ensisijaisesti oikeasti sairaisiin ihmisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ay-liike tyrmää, EK sairausajan karenssin puolella

Tutkija: Kokoomuksen ehdotus rokottaisi pienituloisia

Bravo kokoomus! Sairailta palkka pois

Verkkouutiset: Kokoomus haluaa sairauslomiin karenssin