Sanomalehti veikkasi, että kokki menettää Michelin-tähden - ampui itsensä lounaan jälkeen

Ravintola-alan tavoitelluimmat kunniamaininnat, Michelin-tähdet, jaettiin maanantaina. Suomeen tuli vuosien tauon jälkeen uusi tähtiravintola, kun helsinkiläinen Grön sai yhden tähden. Maassa on nyt viisi yhdellä Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa mutta ei yhtään kahden tai kolmen tähden paikkaa.

Tähden menettäminen on ollut monelle keittiömestarille kestämätön paikka. Vuonna 1966 ranskalainen Alain Zick ampui itsensä, kun Michelin-opas pudotti hänen ravintolansa luokituksen kolmesta tähdestä kahteen.

Ranskan tunnetuimpiin keittiömestareihin kuulunut Bernard Loiseau hoiti lounastarjoilun ja ampui sen jälkeen itsensä vuonna 2013. Hän oli lukenut sanomalehdestä arvelun, jonka mukaan Michelin saattaisi poistaa yhden hänen ravintolansa kolmesta tähdestä.

Pari kuukautta myöhemmin chicagolainen Michelin-kokki Homaro Cantu hirtti itsensä. Hänellä ei ollut tiedossa olevia mielenterveysongelmia, mutta hän oli kärsinyt kovasta työstressistä.

Sekä Loiseaun että Cantun ravintolat saivat pitää tähtensä.

Samana vuonna ranskalaisen Gérard Bessonin ravintola menetti yhden kolmesta tähdestään. Besson kuoli sydänkohtaukseen kuultuaan asiasta.

Vuonna 2016 sveitsiläisen Benoît Violierin kolmen tähden ravintola valittiin maailman parhaaksi. Kaksi kuukautta valinnan jälkeen Violier ampui itsensä. Itsemurhan uskottiin liittyneen työpaineisiin. Violierin leski avasi ravintolan uudelleen kaksi päivää miehensä kuoleman jälkeen.

Viime vuosina useampi kokki on halunnut luopua tähdistään vapaaehtoisesti. Michelin ei ole suostunut pyyntöihin, vaan tähdistä on päässyt eroon lähinnä silloin jos keittiömestari vaihtuu tai ravintolan liikeidea muuttuu täysin.

Tänä vuonna Michelin kuitenkin antoi ensimmäisen kerran historiassa luvan vetäytyä oppaasta. Ranskalainen kolmen tähden kokki Sébastien Bras perusteli pyyntöään sillä, että tähtiin vaadittavan tason ylläpitäminen aiheuttaa liian kovat paineet.

Suomen historian ainoan kahden tähden ravintolan Chez Dominiquen keittiömestari Hans Välimäki päätti lopettaa koko ravintolan vuonna 2013, kun ei saanut himoitsemaansa kolmatta tähteä.

Tähtiä antaa rengasvalmistaja Michelinin kustantama ravintolaopas. Ensimmäinen Michelin-opas julkaistiin vuonna 1900, tähtiluokitus otettiin käyttöön 1930-luvulla.

Ravintola voi saada yhdestä kolmeen Michelin-tähteä. Yksi tähti tarkoittaa kategoriassaan poikkeuksellisen hyvää ravintolaa. Kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa poiketa suoralta reitiltä. Kolme tähteä tarkoittaa, että ravintola itsessään on matkan arvoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Jari Aarniota epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

Kello tikittää ilmastotoimille, mutta hallitus edelleen selvittää – Kulmunin mukaan asioiden tekeminen hyvin vaatii aikaa

Helsingin Hietalahden ampumisen taustalla kahden suvun riita, epäillyn sukua oli painostettu lähtemään Suomesta

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve lähes sata henkilötyövuotta – Kuopiossa tutkitaan eläintauteja

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 105 euroa jokaista suomalaista kohti

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.