Sanomasta STT:n suuromistaja – Alma ja TS-yhtymä luopuvat omistuksistaan

Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland päätti ostaa osake-enemmistön Suomen Tietotoimistosta (STT). Aamulehteä ja Iltalehteä kustantava Alma Media ja Turun Sanomia kustantava TS-Yhtymä luopuvat omistuksistaan. Samalla Helsingin Sanomat palaa STT:n uutisasiakkaaksi.

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajan Pia Kalstan mukaan kaupan takana on halu säilyttää jatkossakin Suomessa kansallinen uutistoimisto. Hänen mukaansa yhteisen uutispalvelun säilyttäminen parantaa mediayritysten toimintaedellytyksiä.

– Perusuutistoiminnassa tiettyjen asioiden yhdessä tekeminen tuo tehokkuutta. Näin kukin brändi voi keskittyä niihin asioihin, millä haluaa erottua.

Kalsta kertoo, että Sanoma ei tule puuttumaan STT:n journalistiseen linjaan. Hänen mukaansa tarkoitus ei ole, että STT typistyisi Sanoman rengiksi.

– STT on jatkossakin erillinen yritys ja palvelee koko mediakenttää.

Kaupan myötä Sanoman omistusosuus uutistoimistosta kasvaa reilusta 33 prosentista reiluun 75 prosenttiin.

STT:n vastaava päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson sanoo, että uusi omistusjärjestely selkiyttää toimintaa ja antaa mahdollisuuden kehittää toimintaa edelleen.

– Sanoma on sitoutunut yhdessä STT:n kanssa kehittämään yhtiötä ja hakemaan uutispalvelulle kestävää taloudellista pohjaa.

 

Alma: Ei erityistä syytä jatkaa omistajana

 

Alma Media luopuu STT:n omistuksesta, koska sillä ei ole erityistä syytä jatkaa omistajana, sanoo Alma Talentin toimitusjohtaja ja STT:n hallituksen varapuheenjohtaja Juha-Petri Loimovuori. Hänen mukaansa kyse on bisneksestä.

– Emme nähneet siinä bisnesjärkeä, että olisimme jatkaneet tässä.

Loimovuoren mukaan mainosmarkkina on edelleen erittäin haastava suomalaisille mediayhtiöille, sillä esimerkiksi Google ja Facebook ovat vieneet mainostuloja. Loimovuoren mukaan ihmisten maksuhalukkuus digitaalisesta journalismista on kuitenkin lisääntynyt, mikä tuo toivoa alalle.

Turun Sanomien vastaavan päätoimittajan Kari Vainion mukaan kaupalla ei ole merkitystä Turun Sanomien toiminnalle.

– Tämä oli ihan hyvä ratkaisu. Sanomilla on mahdollisuus kehittää STT:n toimintaa. Omistajuus ja asiakkuus ovat kaksi eri asiaa, Vainio toteaa.

Kauppa ei vaikuta toistaiseksi Alman ja TS:n asiakkuuteen.

 

"Keskisuomalainen voisi jopa lisätä omistustaan"

 

Keskisuomalaisesta tulee kaupan myötä STT:n toiseksi suurin omistaja. Konsernin toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan Sanoman omistuksen lisääminen oli hyvä vaihtoehto STT:n tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Tämä antaa hyvän stabiilin pohjan kehittää STT:tä. En poissulje sitä, etteikö Keskisuomalainenkin voisi jonkin verran lisätä omistustaan. Me tarvitsemme kansallisen tietotoimiston, mutta sen pitää olla kilpailukykyinen ja tuottaa lisäarvoa asiakkaille.

STT:n uutispalvelun tilanne on ollut ongelmallinen jo pitkään. Valtion lisätalousarviossa STT:lle myönnettiin toukokuussa kertaluonteinen 1,5 miljoonan euron tuki, jonka ehtona on suunnitelma talouden vakauttamisesta.

– Tavoitteena on tehdä uutispalvelusta kannattavaa. Yksi selkeä pääomistaja selkeyttää toiminnan kehittämistä ja ohjaamista, Sanoman Kalsta sanoo.

Tällä hetkellä STT:n uutispalvelulla on reilut 30 asiakasta, muun muassa maakuntalehtiä ja valtakunnallisia medioita. Myös Yle palasi STT:n uutispalvelun asiakkaaksi reilu vuosi sitten.

Tästä on kyse

STT:n omistajat ilmoitetun kaupan jälkeen

Omistajat ovat listalla suuruusjärjestyksessä:

Sanoma Media Finland, 75,42 %

Keskisuomalainen, 6,05 %

KSF Media, 3,48 %

Kaakon Viestintä, 3,13 %

Yleisradio, 1,68 %

HSS Media, 1,33 %

I-Mediat, 1,33 %

Hämeen Sanomat, 1,04 %

Muut, yhteensä 6,54 %

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.