Sateet antoivat kyytiä metsäpalovaroituksille – kokon saa sytyttää suurimmassa osassa maata

Perinteisiä juhannuskokkoja päästään polttamaan sateiden annettua viime päivinä kyytiä metsäpalovaroituksille suurimmassa osaa Suomea. On kuitenkin eri asia, kuinka helposti kokot saadaan syttymään, koska sateet jatkuvat lauantai-iltaan asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Juhannusaaton aamuna saderintama on saavuttanut Oulun korkeuden, ja sen yhteydessä puhaltavat tuulet ovat melko voimakkaita, sanoo päivystävä meteorologi Tomi Laurinen.

– Perjantaille on annettu useita tuulivaroituksia maa- ja merialueille. Merellä myös aallokosta varoitetaan. Paikoin tuulet voivat olla myrskylukemissa, Laurinen kertoo.

Sekä Uudellamaalla että Kymenlaaksossa tuulen nopeuden odotetaan perjantaina saavuttavan 20 metriä sekunnissa. Tuulivahingot ja sähkökatkokset ovat mahdollisia. Ahvenanmerellä tuulen nopeuden ennakoidaan olevan 21 metriä sekunnissa.

"Siinä saa käyttää vähän mielikuvitusta"

Juhannusaattona sateen odotetaan olevan voimakkaimmillaan maan kaakkoisosissa. Sadevaroituksen mukaan Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa saattaa sataa tunnissa yli 20 millimetriä.

Myös Pohjanmaalle on annettu sadevaroitus, jonka mukaan sadetta voi tulla perjantain aikana 50 millimetriä.

– Perjantaina sataa sen verran paljon, ja sadealue pysyy niin kauan paikoillaan, että siitä voi kertyä jo aika kovia sadelukemia, Laurinen toteaa.

Metsäpalovaroitukset ovat voimassa perjantaiaamuna enää Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Ne saatetaan perua aamupäivällä, joka mahdollistaisi kokkojen polttamisen.

– Toisaalta jos kokot ovat olleet pystyssä jo sateiden aikana, ja vettä tulee 50 milliä vuorokaudessa, se kokon sytyttäminen saattaa olla hieman haastavaa. Siinä saa käyttää vähän mielikuvitusta, Laurinen nauraa.

Sunnuntaiksi poutasäätä

Lauantaina sadetta tulee laajalti vielä maan keski- ja pohjoisosassa. Poutaisinta on etelärannikolla ja idässä.

Iltaa kohti sää poutaantuu, Laurinen kertoo.

Sunnuntai on laajalti poutainen päivä. Idässä ja paikoin maan keskivaiheilla voi tulla yksittäisiä sadekuuroja, mutta laajemmilta saderintamilta mitä todennäköisimmin vältytään.

Vaikka juhannuksena sää onkin sateinen, alkavat varteenotettavammat lomakelit näillä näkymin ensi viikolla.

– Viitteitä on, että säätyyppi on vaihtumassa kuivempaan, ollaan menossa poutaisempaan suuntaan ja todennäköisesti lämpötilatkin lähtevät nousemaan.

– Alkuviikosta voidaan alkaa hätyyttelemään hellelukemiakin uudelleen, Laurinen sanoo.

Juhannusliikenne melko rauhallista maalla ja merellä

Torstaina juhannuksen menoliikenne oli vilkkaimmillaan ja ruuhkautuminen runsasta. Nelostiellä tapahtui useita ketjukolareita ilman vakavia loukkaantumisia.

Junien kulkua haittasi kuitukaapelin katkeaminen, joka aiheutti häiriöitä rautatieliikenteessä Karjalan radalla Lappeenrannan seudulla.

Juhannuksen menoliikenne ei vielä päivällä näkynyt pelastustehtävien määrän kasvuna merellä.

– Näyttää toistaiseksi aika normaalilta kesäpäivältä, ei mitenkään normaalia vilkkaampaa. Sateita tosin on ollut ja paikoin huonoa näkyvyyttä, kertoi päivystävä meripelastusjohtaja Jarmo Häkkinen torstaina päivällä.