Sateita ei ole luvassa helpottamaan allergikkojen tukalaa oloa

Siitepölystä kärsiville ei ole odotettavissa pikaista helpotusta, sillä ilmaa puhdistavia sateita ei ole luvassa Suomeen lähipäivinä.

Alkuviikolla siitepöly kiusaa allergikkoja etenkin Oulun seudulla sekä Lapissa, selviää Turun yliopiston Norkko-siitepölytiedotuksesta.

– Koivun siitepölyä on ollut Suomessa tänä keväänä paljon, ja se on aiheuttanut vakaviakin oireita. Koivun kukinta alkaa olla Etelä-Suomessa tältä keväältä ohi, mutta muualla maassa se jatkuu, kertoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Lepän kukinta on Suomessa tältä keväältä jo ohi Käsivarren Lappia lukuun ottamatta.

Heinän kukinta sitä vastoin on vasta alkanut Suomessa. Heinien siitepölyn määrät ovat vähäisiä maan etelä- ja keskiosissa noin Vaasan korkeudelle asti. Ahvenanmaalla ja Manner-Suomen lounaisimmassa osassa heinien kukinta on lähipäivinä kohtalaista.

Viikon puolivälissä hytistään pohjoisessa

Helleputki katkesi sunnuntaina, sillä päivän korkein noteeraus oli 23,3. Se mitattiin Varsinais-Suomessa Kemiönsaaressa.

Helteet mitä ilmeisimmin palaavat jälleen maanantaina ainakin Lounais-Suomeen ja Tampereen alueelle. Tiistaina helleraja rikkoutuu Ilmatieteen laitoksen mukaan melko varmasti suuressa osassa maata. Etelässä mittarinlukemat saattavat kivuta jopa 27 asteeseen.

Keskiviikkona viilenee suuressa osassa maata. Etelä- ja Lounais-Suomessa saatetaan vielä hätyytellä hellerajaa, mutta pohjoisesta alkaen virtaa hyvin kylmää ilmamassaa Jäämeren päältä. Pohjoisessa ei keskiviikkona ehkä päästä edes 10 asteeseen.

Joitakin sadekuuroja voidaan saada lähinnä pohjoisessa. Kuitenkin viiden vuorokauden sadekertymät jäävät vain 2–4 milliin niilläkin alueilla, joilla sataa eniten.

Uusimmat

Kotimaa

Suomi aloittaa puheenjohtajuuden Euroopan yhteistyöjärjestössä – esillä kysymys Venäjän jäsenyydestä järjestössä

Hyväntekijän viittaa kantanut lelusalakuljettaja on tänään tuomiolla muun muassa talousrikoksista

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Poliisin haaviin jäi Helsingissä liki 50 kiloa amfetamiinia – "Kyseessä on ulkomailta johdettu rikollisorganisaatio"

Nuorehko mies kuoli hissiturmassa Helsingissä – puristui kuoliaaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.