Sato oli surkea, mutta mansikoita saa yhä

Puutarhamarjojen kausi on päättymässä. Vadelma- ja herukkasato saadaan käytännössä korjatuksi noin viikon sisällä.

Tänä keväänä istutetut mansikantaimet tuottavat kuitenkin joillakin tiloilla satoa vielä viikkoja.

– Kesäkuun lopulla istutetuista ja myöhäisemmistä lajikkeista löytyy vielä ihan muhkeita marjoja. Näyttää siltä, että mansikoita saadaan vielä syyskuun alkupäiviin asti, kertoo toiminnanjohtaja Eeva Leppänen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.

Tästä kesästä jäi monelle marjanviljelijälle mieleen harmistus. Päätuote, mansikka, kärsi pahasti sekä talvituhoista että heinäkuun alkupuolen märistä säistä.

Mansikan määrä jäi jopa vain 60 prosenttiin normaalivuosista, arvioivat sekä Leppänen että leppävirtalainen viljelijä Rauno Miettinen. Hieman parempi kilohinta ei riitä korvaamaan menetystä.

Myös tila- ja palstakohtaiset erot ovat olleet suuria, Eeva Leppänen kertoo. Osa mansikanviljelijöistä on päässyt lähelle normaalivuosia, osalla sato on jäänyt jopa 40 prosenttiin.

Rauno Miettisen marjatilalla Leppävirralla on viljelyssä noin 20 hehtaaria mansikkaa ja 1,5 hehtaaria vadelmaa. Syyspuolen marjat ovat tällä kertaa olleet hyvälaatuisia, mutta määrät jäävät loppukesällä pieniksi, Miettinen kertoo.

– Kyllä se finaalissa alkaa olla, ei sieltä enää ihmeitä kiloja tule. Tulevana sunnuntaina varmaan poimitaan viimeiset mansikat.

– Vadelma meni yllättävän nopeasti ohi loppujen lopuksi. Yleensä vadelma-aika on viileämpää, mikä hillitsee kypsymistä. Vadelmista lähti kuitenkin hyvät kilot, Miettinen kertoo.

Mustaherukan sato Suomessa on Pro Agrian tiistaina julkaiseman kasvutilannekatsauksen mukaan jäämässä keskimääräiseksi, mutta puna- ja valkoherukoista saadaan hieman keskimääräistä parempi sato.

Odotukset omenasadosta ovat hyvät. Kesäomenoiden poiminta on jo alkanut Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa.