Sauli Niinistö on lähes siniverinen presidentti

Persoona

Istuva presidentti, 69-vuotias valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Sauli Väinämö Niinistö on vaalien alla suosionsa huipulla.

Aikoinaan Niinistön arveltiin olevan ”tyypillinen yhden kauden kansanedustaja”, nyt keskustellaan siitä, tarvitseeko Niinistö edes toista kierrosta voittaakseen presidentinvaalit.

Niinistö tunnetaan reiluna, huumorintajuisena ja helposti lähestyttävänä kansanmiehenä, joka kerää torit täyteen kansalaisia ja käy pelaamassa jääkiekkoa ulkojäillä kuin kuka tahansa suomalainen. Tätä Niinistöä kaikki kehuvat kilpaa.

Suosittua presidenttiä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota on kutsuttu jopa Suomen omiksi kuninkaallisiksi. Pian osansa huomiosta saa Niinistön ja Haukion ensimmäinen yhteinen lapsi, jonka on määrä syntyä helmikuussa. Ja kuuluuhan presidentin perheeseen myös valtakunnan tunnetuin koira, bostoninterrieri Lennu.

Presidenttinä Niinistö on tehnyt kiistatta vakuuttavaa jälkeä. Hän on taitava ja kokenut poliitikko, ja käyttää maksimaalisesti sen liikkumatilan, joka hänellä presidenttinä on.

– Niinistö on osannut asemoida itsensä niin, ettei ole syntynyt paljoakaan ristiriitoja tai kritiikkiä, entinen kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi pohtii.

Mutta Niinistössä on myös kulmikas ja vähän vaikeakin puoli. Siitä puolesta kukaan ei haluaisi puhua julkisesti, mutta ne jotka nimettöminä suostuvat presidentin luonnetta arvioimaan, tekevät selväksi, että pahimmillaan Niinistö ”hiostaa”, ”nillittää pikkuasioista” ja ”saa paskaraivareita”. Vuodet ovat hioneet särmiä tylsemmiksi, mutta presidentti osaa silti olla tarvittaessa tyly ja tiukka.

– Hän on aika pitkävihainen. Ne, jotka ovat hänestä huonoja juttuja sanoneet, ovat saaneet kärsiä pitkään, presidentin tunteva poliitikko kertoo.

Ura

Kiharatukkainen kokoomuslainen Salosta nousi eduskuntaan kolmannella yrittämällään vuonna 1987.

Niinistöstä tuli perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, oikeusministeri, maan pitkäaikaisin valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja, eduskunnan puhemies, presidenttiehdokas ja vuonna 2012 tasavallan presidentti.

– Hänen poliittinen uransa on ollut pelkkää menestystä, keskustan konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen kehaisee.

Niinistö nousi kaiken kansan tietoisuuteen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana vuonna 1993, jolloin hänen roolinsa oli varsin näkyvä kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalon (kesk.) lahjustapauksessa.

Kimmo Sasi arvioi, että puhemiesaika avasi presidenttipolun. Puhemiehenä ollessaan Niinistö ryhtyi laittamaan eduskunnan tuhlailua kuriin.

– Niinistö on erittäin tiukan taloudenpidon ihminen. Hänelle ei käynyt se, että eduskunta ei noudattanut tiukan taloudenpidon sääntöjä. Kansa piti siitä, että eduskunta pantiin toimimaan kuten muutkin säästöistä kärsineet.

Niinistö sai kulukurillaan kansanedustajat nurisemaan turistiluokan lennoista ja huonolaatuisista hotelleista.

– Puhemiehenä ollessaan hän vaati poliitikkoja toimimaan puheidensa mukaisesti. Hän poikkesi muista puhemiehistä olemalla kriittinen eduskunnan vanhoja toimintatapoja kohtaan. Hän on aina ollut oman tiensä kulkija, Sasi pohtii.

Politiikka

Niinistö tunnetaan ennen kaikkea talousmiehenä, mutta presidenttikaudellaan hän on asettunut näkyvästi Suomen ulkopolitiikan johtajan rooliin.

Vuoden 2017 aikana Niinistö tapasi lukuisia suurmaiden mahtimiehiä: Venäjän Vladimir Putinin, Yhdysvaltojen Donald Trumpin ja Kiinan Xi Jinpingin.

– Hänen aikanaan ulkopolitiikassa ei ole ollut muita yhtä vahvoja johtajia. Hän on ottanut tilan ja noussut aidosti vahvaksi ulkopolitiikan vaikuttajaksi, Sasi sanoo.

Sisäpolitiikkaan Niinistö on ottanut kantaa ehkä rohkeammin kuin odotettiin, eivätkä kaikki ole pitäneet siitä. Kääriäisen mielestä Niinistö on puuttunut maan sisäisiin asioihin ”unilukkarin otteella”.

– Se on ihan hyvä ote. Välillä herättelyä voisi tehdä enemmänkin.

Niinistö on koulutuksensa puolesta luonnollisesti kiinnostunut myös oikeudellisista kysymyksistä. Lisäksi hänelle on tyypillistä korostaa jokaisen suomalaisen henkilökohtaista vastuuta ja osallistumista.

Niinistöä on nimitetty myös populistiksi.

– Sanotaan, että hän kalastelisi suosiosta populistisilla kannanotoillaan, mutta hänellä taitaa olla suosiota ihan ilman kalasteluakin, Seppo Kääriäinen sanoo.

Miksi Niinistöstä on tullut niin suosittu? Selityksiä on lukuisia. Yksi pitää presidenttiä yksinkertaisesti vain niin karismaattisena, toisen mielestä tiukkuuden ja reiluuden yhdistelmästä syntyy ”hyvä jätkä”.

– Kun herra antaa viran, herra antaa järjen. Hän on kasvanut presidenttiyden myötä valtiomieheksi, ex-kollega puoluekentän toisesta laidasta sanoo.

– Hänessä on rosoisuutta ja hänen elämässään on ollut tragediaakin. Hänessä on ripaus mystiikkaa, Kääriäinen pohtii.

Paavo Väyrynen on ikiliikkuja, joka osaa yllättää aina uudestaan

Matti Vanhanen on kepun uskollinen soturi, joka kelpaisi sissipartioonkin

Nils Torvaldsille 911 oli käänteentekevä kokemus

Sauli Niinistö: "Rauha ratkaisee"

Merja Kyllönen on asioihin huolella perehtyvä vitsailija

Pekka Haavisto on liiankin miellyttävä mies - hakusessa ripaus röyhkeyttä

Tuula Haatainen pyrkii feminismillä presidentiksi

Laura Huhtasaari on topakka Elovena-tyttö, joka uskoo omaan asiaansa