Saunasta tulossa taas yhteisöllinen paikka

Saunasta on tullut jälleen yhteisöllinen paikka, ja saunabuumi on tuonut ihmisiä yhteen myös löylyhuoneen ulkopuolella.

- Olen kasvanut siihen, että sauna on vain peseytymistä varten, sanoo Oulun rantasaunaseuran hallituksen jäsen Johanna Valkama. Hän on ollut pitkään mukana Kesän Sauna -talkooporukassa, joka pyörittää Oulun Tuiran uimarannalla sijaitsevaa saunalauttaa.

- Täällä saunassa käyminen on nautinto ja sosiaalinen tapahtuma. Ennätykseni on kuusi tuntia saunomista.

Kesän Sauna elää nyt kolmatta kesäänsä. Se sai alkunsa oululaisten kulttuuriyhdistysten yhteistyönä.

- Ensin oli tarkoitus perustaa sauna sadaksi päiväksi, mutta tästä tulikin niin hyvä, että olemme jatkaneet, kertoo Oulun rantasaunaseuran puheenjohtaja Markku Seppänen. Sauna rakennettiin talkoovoimin. Rakennusmateriaalit saatiin lahjoituksina.

- Palaute on ollut häkellyttävän positiivista.

Suositun uimarannan edustalla kelluva sauna on avoinna iltaisin, ja kertalippu maksaa viisi euroa. Kävijöiden joukossa on niin kylpytakeissa lähitaloista saapuvia kuin Oulussa lomailevia turisteja. Seppänen arvioi, että 10 000 saunojan rajapyykki ylittyy elokuun alkupuolella.

- Meillä on vieraillut 37 eri kansallisuutta. Nykyään valtaosa kävijöistä on sarjalippulaisia.

Saunabuumin myötä löylyjen keskelle on tuotu myös kulttuuria. Oululaisessa Kesän Saunassa on nähty esimerkiksi a cappella -kuoron esitys, runonlausuntaa ja viulunsoittoa.

Kaikki on sujunut mukavasti: ilkivaltaa ei ole koettu ollenkaan, ja palautteen mukaan myös uimaranta on muuttunut aiempaa rauhallisemmaksi. Valkama ja Seppänen arvelevat, että Kesän Sauna koetaan kaupunkilaisten yhteiseksi asiaksi. Seppänen puhuu ”kansansaunasta”.

Ainoa ongelma on, että saunaan mahtuu kerrallaan vain 20 ihmistä. Saunomisaikaa ei ole haluttu rajoittaa, ja välillä jono lautalle on kasvanut useiden tuntien mittaiseksi.

- Se on vähän ikävää, koska rannalla ei ole mitään suojaa. Olemme säiden armoilla. Ihmiset saattavat joutua jonottamaan vesisateessa, Valkama toteaa.

Suunnitelmissa on muutto lautalta rannalle - jos Oulun kaupunki suo.

- Meillä on tavoitteena saada kaupunki kaavoittamaan Tuiran uimarannalle yleisen saunan tontti, Seppänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.