Savolaiset ja turvapaikanhakijat ottelivat Kuopion torilla

Turvapaikanhakijat olivat koonneet Kuopion Leväseltä ja Siilinjärven Tarinasta useamman jalkapallojoukkeen Kuopion Palloseuran Torihankiturnaukseen lauantaina. 12 minuuttia kestäneet pelit järjestettiin kahdella pienellä kentällä torin pohjoispuolella. Maalivahteja ei käytetty.

Irakissa 18-vuotiaiden poikien joukkuetta valmentanut Saad Tahseen Farhan oli iloinen, että turvapaikanhakijoiden joukkueet saatiin mukaan. Mukana oli yksi ammattilainenkin. He tarjosivat suomalaisille kovan vastustuksen.

Iltapäivällä päättyneen turnauksen voitti VJK eli Valkeisen Jalkapallo Klubi. Hopealle sijoittui turvapaikanhakijoiden Leväsen Leijonat ja pronssille FC Tarina.

– Jalkapallo on tapa olla yhdessä. Toivon, että voisimme pelata nykyistä enemmän suomalaisten kanssa ja oppia maan kulttuuria, Farhan totesi.

Harjoittelu on ollut hankalaa lumen vuoksi. Turvapaikanhakijoilla ei ole oikein ollut varaa saada peliaikaa kuplahallista. Farhan korosti, että hänellä on Tarinassa valmennuksessaan hyviä pelaajia. He kaipaisivat tukea. Esimerkiksi välineistä on ollut pulaa.

Isis-terrorijärjestö kielsi urheilun valtaamillaan alueilla Irakissa.

Farhanin mukaan pelaaminen Irakissa kävi hengenvaaralliseksi Isisin pommitusten vuoksi. Farhan työskenteli armeijassa poliisina, minkä vuoksi hän joutui Isisin vainoamaksi. Perhe on yhä Irakissa.

Kisojen suojelijaksi pyydetty Atik Ismail totesi maailmojen yhtyvän torilla. Turnauksesta pyritään tekemään perinne.

– Ensimmäinen turnaus oli kymmenen vuotta sitten. Jalkapallo on sosiaalinen ja tasa-arvoinen laji.