Savolaiset kansanedustajat sanasodassa: "Kysyykö Orpo luvan Vapaavuorelta asiassa kuin asiassa?" – "Heikkisen toimintatavat ja väitteet ylittävät sopivuuden rajat"

Savolaiset kansanedustajat Sari Raassina (kok.) ja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ovat ajautuneet nokkapokkaan sotesta.

Keskustan varapuheenjohtaja Heikkinen tyrmää kokoomuksen keskiviikkona esittelemän sote-mallin. Hänestä vaikuttaa siltä, ettei kokoomuksen mielestä tarvitse tehdä mitään, vaikka ihmiset eivät pääse lääkäriin ja vanhustenhoidossa on vakavia puutteita.

– ”Oikeiston oikeiston” tavoite toisin sanoen näyttää siis olevan levittää yksityisille ”pörriäisille” punainen matto sosiaali- ja terveyspalveluihin, Heikkinen toteaa Suomenmaassa.

Hänen mukaansa sote-linjaus muistuttaa Helsingin kaupunginjohtajan Jan Vapaavuoren ajamaa mallia, mikä Heikkisen mielestä kertoo kokoomuksen sisällä käytävästä valta- ja linjataistelusta. Hän epäilee, että Helsingin kaupungintalolta yritetään tehdä vallankumousta koko yhteiskuntapolitiikkaan.

– Vapaavuoren tavoitehan on, että Suomea kehitetään suurkaupunkivetoisesti kautta linjan – palveluista työpaikkoihin, koulutukseen ja liikenteeseen. Se tarkoittaisi selän kääntämistä vähintään puolelle Suomelle ja kaiken vallan keskittymistä muutaman kokoomusjohtoisen kaupungin käsiin. Se tarkoittaisi vahvojen Suomea. Joutuu kysymään, tämäkö on nyt myös kokoomuksen virallinen tavoite?

– Johdetaanko kokoomusta oikeasti Helsingin kaupungintalolta? Kuka kokoomuksen pääministeriehdokas todellisuudessa on? Kyysyykö Petteri Orpo taustalla Jan Vapaavuorelta luvan asiassa kuin asiassa? Äänestäjillä on oikeus tietää.

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Raassina on pettynyt Heikkisen syytöksiin.

– Hanna-Kaisa Heikkisen toimintatavat ja väitteet ylittävät sopivuuden rajat. Keskusta tuntuu kaatavan pettymyksensä laajan maakuntahallinnon kaatumisesta Kokoomuksen niskaan. Kokoomuksesta soten uudistaminen ei jäänyt kiinni. Kun hallitussovun mukainen sote-ratkaisu ei nyt tullut valmiiksi, Kokoomuksella on oikeus ja velvollisuuskin kertoa omat ratkaisuehdotuksensa, Raassina sanoo tiedotteessaan.

– Kokoomus tahtoo keskittyä ihmisten palveluihin. Esitämme, että palvelut järjestävät nykyiset kunnat ja kaupungit, joita ohjataan laajempaan yhteistyöhön. Eri puolilla Suomea tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Tämä ajattelu on ymmärretty esimerkiksi Tanskassa, joka luopuu maakuntahallinnostaan vain muutamien vuosien kokemuksen jälkeen. Maakuntahallinto on historiallinen mammutti, joka ei vastaa tulevaisuuden tarpeisiin.

Raassinan mukaan lukuisat kaupungit ja kunnat eivät kokoomuksen tavoin halua luoda uutta hallintoa, järjestää uusia vaaleja ja kerätä uusia veroja.

 

Kiuruvetinen Heikkinen ja kuopiolainen Raassina olivat päättyneellä eduskuntakaudella jäseninä riitaisassa sote-valiokunnassa. Varapuheenjohtaja Heikkisen sukset olivat Helsingin Sanomien mukaan ristissä erityisesti puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) kanssa.

– En halua nähdä teitä enää ikinä, oli Raassina sanonut Helsingin Sanomien mukaan kollegoilleen valiokunnan viimeisen varsinaisen kokouksen päätteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.