Savolaislähtöinen äiti auttaa köyhien joulua

– Kun avasin pahvilaatikkoa, kyyneleet valuivat väkisinkin poskille. Joku tuntematon oli halunnut auttaa perhettämme –  pyyteettömästi.

Näin kertoo Savon Sanomille kahden pienen lapsen kuopiolaisäiti, joka on saanut perheensä tulevan joulun rakentamiseen apua Facebookin Jouluapua-sivuston kautta. Sivustolla yksityiset ihmiset voivat hakea apua, ja toiset yksityiset vastaavat avunpyyntöihin. Kuopiolaisperhe on saanut jo kaksi avuntarjousta, ja ensimmäinen paketti on jo ehtinyt perille.

Avun hakijaksi perheen ajoi taloudellinen niukkuus. Perheen molemmat vanhemmat opiskelevat, ja tulot koostuvat opintotuista ja toimeentulotuesta.

 – Perheellämme ei ole mahdollista järjestää lapsille kummoista joulua, sillä rahat lasketaan kuukausittain tarkalleen. Ylimääräiseen ei ole varaa.

Äiti kertoo, että perheen neljävuotiaalle joulu kiteytyy joulupukkiin ja lahjoihin, ja äitinä hänen sydäntään kylmäsi ajatus, ettei hän voisi tarjota tätä kokemusta lapselleen.

– Kynnys avun hakemiseen oli melko suuri, ja tunsin häpeää, kun ensimmäinen auttaja otti yhteyttä. Mutta olen avusta enemmän kuin kiitollinen. Kun perheemme tilanne helpottaa, aion itse olla avunantajan roolissa. Tällaisten ihmisten ansiosta vähäosainenkin voi saada ihanan joulun ja tuntea olevansa tärkeä. Lasten ilo on parasta, mitä voin vain toivoa, kiitollinen äiti sanoo.

Sivustoa pyörittää vapaaehtoistyönään Nilsiästä kotoisin oleva, Tanskassa asuva Heidi Miettinen, 34. Käytännössä Miettinen välittää avuntarjoukset sitä tarvitseville perheille, koska palvelussa ollaan nimettöminä. Miettinen heräsi perheiden hätään luettuaan viime joulun alla artikkelin suomalaisista, köyhyysrajan alapuolella elävistä lapsista.

– Lapset iloitsevat joulusta, mutta vanhempia se ahdistaa, koska he eivät voi rahallisesti tarjota samanlaista joulua kuin esimerkiksi lapsen luokkakavereilla on. Jos ajatellaan tilannetta, jossa lapset palaavat kouluun joululoman jälkeen, niin kukaan ei saisi tuntea itseään huonommaksi. Mielestäni kaikilla lapsilla on oikeus jouluun.

Niinpä Miettinen päätti tehdä asialle jotakin ja pani Jouluapua-sivuston Facebookiin. Miettinen on saanut yhteistyökumppanikseen Karttapalvelut.fi:n, jonka avulla apua antavat voivat katsoa perheitä omalta tai lähipaikkakunnaltaan. Rahaa hän ei palvelun pyörittämisestä saa, mutta moni perhe saa kotiinsa joulun.

– Viime vuonna apua sai noin kaksi sataa perhettä, ja tänä vuonna perheitä on jo nyt 165. Määrä menee yli kahdensadan.

Hotellipäällikkönä uraa tehnyt Miettinen on asunut Tanskassa jo 16 vuotta, ja nyt aika oli kypsä hyväntekeväisyydelle.

–  Koti-Suomi on hyvin lähellä sydäntäni.

Eräs Jouluapua -sivuston kautta apua antanut kertoo, että haluaa auttaa, vaikka omakaan tilanne ei ole "mitenkään kehuttava".

– Löydettyäni avustettavan sain mukaani muitakin avuntarjoajia, ja avustus paisui ajattelemastani pienestä puuroavusta monien kassien kokoiseksi avustukseksi. Jouluapu sisälsi vaatteita, joulukoristeita, erilaisia joululahjoja, ruokaa sekä apua arkeen. Avustusta perille toimittamassa meitä oli kolme henkilöä, ja useampikin käsipari olisi vielä mennyt.

Paras kokemus avunantajan mielestä oli hyvä tekeminen.

– Otin tämän henkilökohtaisesti hyvin tärkeänä projektina. Haluan uskoa, että kun antaa hyvää, saa sitä. Olen kiitollinen kaikesta mitä minulla on, mutta myös siitä, mitä voin jollekin muulle tarjota.

 

Haluatko sinä auttaa? Seuraavien keräysten kautta voit lahjoittaa uusia, itse tehtyjä tai käytettyjä joulupaketteja. Ohjeet vaihtelevat keräyksittäin:

 

1 Joulupuu

Kuopion Nuorkauppakamarin ja Kuopion kaupungin sosiaalitoimen keräykseen voi antaa uusia tai itse tehtyjä, paketoimattomia lahjoja vähävaraisille lapsiperheille, ja sosiaalitoimi toimittaa ne eteenpäin.

Warkauden nuorkauppakamari ja Ylä-Savon Nuorkauppakamari ottavat vastaan uusia tai itse tehtyjä, paketoituja lahjoja. Paketin päällä tulee olla kortti, josta ilmenee sisältö ja lahjansaajaksi sopivan ikä ja sukupuoli. Warkauden Nuorkauppakamari antaa lahjat Varkauden evankelisluterilaiselle seurakunnalle, Varkauden kaupungin perhetyölle, perhetukikoti Kinnulaan ja Alvari-perhetyölle.

Ylä-Savossa lahjat ohjataan sosiaalikeskuksen kautta perheille. Pakettikortteja saa keräyspisteeltä.

Lisätietoa: http://www.joulupuu.org/. Keräyspaikat Kuopiossa 1.–14.12.: Lelukauppa Partanen, Pohjois-Savon Osuuspankin Kauppatorin konttori, Citymarketit Päiväranta ja Kolmisoppi, Stables ja Nilsiän Artomarket.

Keräys Varkaudessa: 1.12– 8.12.: Varkauden kirjasto, Pohjois-Savon Osuuspankin Varkauden konttori, K-Market Pirkka ja K-Market Herttu. 5.12, 7.12. ja 8.12. Prismassa ja Citymarketissa.

Keräys Iisalmessa: 7.–14.12.: Citymarketin, Osuuspankin tai Prisman neuvonta/keräyspiste, ellei paikalla ole nuorkauppakamarin päivystäjää.

 

2 Jouluapua-palvelu

Facebookissa oleva Jouluapua-sivusto toimii linkkinä lahjanantajien ja lahjansaajaperheiden välillä. Lahjat saavat olla käytettyjä, mutta niiden pitää olla toimivia ja siistejä. Myös ruokalahjoitukset ovat monille tarpeen.

Lahjanantajat pystyvät näkemään avuntarvitsijoiden kuvauksen ja paikkakunnan. Lahjoittaja voi ottaa yhteyttä toivelistasta avautuvan lomakkeen kautta.

Lisätietoa: Tarkemmat ohjeet Jouluapua-yhteisössä Facebookissa.

 

3 Hope-yhdistys

Ýhdistyksen paikallistoimijat keräävät ympäri vuoden hyväkuntoisia vaatteita, kenkiä, urheiluvälineitä ja leluja.

Lahjoitusten on hyvä olla ”ajan tasalla”, koska etenkin nuorten keskuudessa on tärkeää tuntea olevansa samanarvoinen muiden samanikäisten kanssa.

Hope-yhdistykselle voi tehdä myös rahalahjoituksen. Varat käytetään vähävaraisten lapsiperheiden ja huostaan otettujen lasten tukemiseen.

Lisätietoa: www.hopeyhdistys.fi, paikallistoimijoiden sähköposti: kuopio@hopeyhdistys.fi

 

4 Hyvä Joulumieli -keräys

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) ja Suomen punaisen ristin (SPR) yhteisessä keräyksen varoilla ostetaan ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille. Rahalahjoituksen voi antaa soittamalla, tekstiviestillä tai tilisiirrolla.

Lisätietoa: http://www.mll.fi/tue/keraykset/hyva_joulumieli/. Keräys alkaa 21.11.ja jatkuu jouluaattoon asti.

 

5 Operaatio Joulun lapsi

Operaatio Joulun Lapsi on kansainvälinen kampanja, jossa autetaan köyhiä lapsia. Tämän vuoden osalta ehtii vielä osallistua virtuaalisen paketin keräämiseen. Voit lisätä itsestäsi kuvan ja kirjoittaa lapselle viestin. Saat myöhemmin tietää, mihin paketti toimitettiin.

Lisätietoa: http://www.joulunlapsi.fi/. Sivuilla voi koota virtuaalisen paketin tai katsoa ohjeet rahalahjoituksen antamiseen.

Fakta: Köyhyys

Jouluavun tarvitsija saattaa asua sinun naapurissasi

Koko väestöstä pienituloisia on 12 prosenttia.

Köyhyysrajalla tarkoitetaan sitä, kun perheen tulotaso on alle 60 prosenttia keskimääräisestä.

Mielenterveysongelmat, rikollisuus, kouluttamattomuus ja toimeentulo-ongelmat kärjistyvät köyhien perheiden lapsilla.

Vähävaraisten perheiden lapset osallistuvat muita lapsia harrastuksiin.

Köyhä lapsi joutuu helposti ulkopuoliseksi, jos hänellä ei ole ikätovereiden kanssa samoja mahdollisuuksia tai kulutustottumuksia.

Lapsiköyhyys on yleistä lapsiperheissä: yksinhuoltajaperheissä sekä perheissä, joissa lapset ovat alle kolmevuotiaita.

Myös yksin asuvilla työttömillä, opiskelijoilla ja epätyypillistä työtä tekevillä on riski köyhyyteen.

Yksin asuvista noin joka kolmas on pienituloinen.

Lähteet: Tilastokeskus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.