Juhannussään ennustaminen vähintään yhtä vaihtelevaa kuin ilmatkin

Millainen on juhannusaaton sää? Mitä ennustetaan ja kuinka monta kertaa ennustukset ehtivät muuttua?

Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Savon Sanomien nyt alkavassa sääseurannassa, jossa raportoidaan juhannusaaton ennustuksista ja niissä tapahtuvista muutoksista.

Seurannassa keskitytään siihen, millainen sään uskotaan olevan Kuopiossa ensi viikon perjantaina kello 15. Tähän mennessä juhannusaaton säätä ovat povanneet muun muassa Foreca sekä Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos (SMHI).

Forecan tämänpäiväisessä ennusteteessa Kuopioon povataan juhannusaatoksi sadekuuroja ja 15 asteen lämpötilaa. SMHI lupailee puolestaan +18 astetta ja puolipilvistä.

Erot ennusteissa selittyvät usein sillä, että eri tahot käyttävät erilaisia ennustusmalleja. Eri ennustemallien on tapana tasaantua, kun ennustettava ajankohta lähestyy.

Itse asiassa ensimmäiset ennusteet ovat jo eläneet jonkin verran. Viikonloppuna SMHI povasi aaton lämpötilaksi +20 astetta.

–·Vielä viime viikonloppuna näytti siltä, että juhannukseksi tulisi lämmin sää. Etelässä jopa hellettä. Viimeisempien ennusteiden mukaan todennäköinen ilmavirtaussuunta on pohjoisen ja lännen välissä. Sen myötä lämpötilat jäisivät korkeimmillaankin pariinkymmeneen asteeseen, meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteenlaitokselta arvioi.

Ilmatieteenlaitoksella ei ole vielä omaa ennustetta juhannusaatoksi, mutta Punkka arvioi ensi perjantain lämpötilojen olevan lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

–·Keski-Suomen ja Savon alueella ollaan todennäköisesti lähellä keskimääräisiä lämpötiloja. 20 asteen tienoilla. Sateista ei uskalla sanoa vielä mitään, mutta tuolta virtaussuunnalta ei yleensä ole.

Tämä ei tietenkään ole Punkan lopullinen arvio. Jos kesäsää on vaihtelevaa, niin on sen ennustaminenkin.

–·Voisin veikata, että jos soitat ylihuomenna, niin vastaus ei ole samanlainen.

Palaamme siis asiaan perjantaina.

Perjantaita odotellessa voi tutustua vaikkapa linkattuihin juttuihin. Niissä kerrotaan, miksi sääennusteet muuttuvat ja miksi poutaa on helpompi ennustaa kuin sadetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuurosateet ovat meteorologien kesäinen riesa

Meteorologi kertoo miksi ennusteet muuttuvat