Savon Voima: Sähköjä ei saada tänään palautettua kaikille, Rautavaaralla ja Sonkajärvellä hankala tilanne

Itä-Suomen sähkökatkojen korjaustyöt etenivät torstai-iltana tuskaisen hitaasti. Pohjois-Karjalan Sähköstä arvioitiin, että kaikkiaan korjausurakka saattaa venyä ensi vuoden puolelle.

Kello 22:n aikaan Itä-Suomessa oli edelleen reilut 10 000 taloutta ilman sähköjä. Suurin osa katkoksista oli juuri Pohjois-Karjalan Sähkön alueella.

– Valitettavan hitaasti tämä asiakkaan näkökulmasta etenee. Vaikka vikoja saadaan korjattua, niin uusia tulee saman tien lisää, kertoi PKS Sähkönsiirron toimitusjohtaja Arto Gylén alkuillasta STT:lle.

Myös Savon Voiman puolella ongelmat jatkuivat. Savon Voiman alueella oli puoli yhdeksän aikaan illalla yli 2000 sähkötöntä taloutta.

Vielä kymmenen aikaan illalla sähköttömiä talouksia oli Savon Voiman alueella yli tuhat, ja PKS:n alueella yli 9000.

- Pahimmat ongelmat ovat Savon Voiman alueen koillisosassa Nilsiässä, Juankoskella, Varpaisjärvellä, Rautavaaralla ja Sonkajärvellä. Varsinkin Rautavaaralla ja Sonkajärvellä tulee koko ajan uusia vikoja, emmekä saa niitä kaikkia korjattua tämän päivän aikana, sanoo Savon Voiman markkinointipäällikkö Ari Holopainen Savon Sanomille.

Sekä Rautavaaralla että Sonkajärvellä oli kymmenen aikaan illalla yli 200 sähkötöntä asiakasta. Samaan aikaan myös Iisalmessa sähköttömiä talouksia oli yli 200.

PKS:n puolella Juankoskella oli kymmeltä illalla yli 600, Kaavilla yli 200 ja Heinävedellä yli 500 sähkötöntä taloutta.

Holopaisen mukaan sen sijaan Kuopion etelä- ja länsipuolella tilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvä. Tällä alueella vikoja oli eniten Suonenjoen puolella, jossa ne saatiin kuitenkin illan aikana pääosin korjattua.

 

Tykkylumi sinnitteli torstaina sitkeästi puissa kiinni. Plussan puolella pysynyt sää puolestaan kasvatti lumen painoa, ja lisää oksia ja runkoja taipui jatkuvasti sähköjohdoille.

Holopainen sanoo, että tilanteeseen on varauduttu lisämiehityksellä, mutta pimeä aika tuo omat haasteensa työlle. Torstaina pahimmalla alueella käytössä on ollut myös helikopteri.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella korjaustöissä oli Gylénin mukaan ollut päivän aikana 170 ihmistä. Työn oli määrä jatkua pienemmällä miehityksellä läpi yön. Sahauskoptereita ei torstaina saatu sumun takia ilmaan, mutta perjantaina on tarkoitus yrittää uudestaan.

 

Puolet sähköttömistä talouksista oli illalla Lieksan, Enon, Ilomatsin ja Tuupovaaran alueella. Gylénin mukaan yksittäisten asiakkaiden kohdalla katkot saattavat olla pahimmillaan kymmeniä tunteja.

Lähipäivien sää ei Ilmatieteen laitoksen mukaan helpota vikojen korjausta, koska tykkylumitilanne saattaa pahentua entisestään.

Pohjois-Karjalassa kuten muuallakin Suomessa ilmajohtoja on viime vuosina siirretty urakalla maakaapeleihin, jossa ne ovat suojassa sääilmiöiltä. Ilman kaapelointia tilanne olisi nyt huomattavasti pahempi.

– Viimeiset viisi vuotta tähän on investoitu 30 miljoonaa euroa vuodessa. Taajamat on kaapeloitu kokonaan vuoden 2019 loppuun mennessä, Gylén kertoi.

 

Uutista päivitetty tuoreilla tilannetiedoilla 28.12. kello 22:10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tykkytilanne vain pahenee lähipäivinä

Savon Voiman alueella noin 1200 sähkötöntä asiakasta, Pohjois-Karjalassa yhä tuhannet ilman sähköä

Itä-Suomessa edelleen lähes 12 000 sähkötöntä taloutta, suurin osa Pohjois-Karjalassa

VR on joutunut perumaan junia - puita kaatunut radalle

Sähkökatkoja saatu korjattua – tykkytilanne pahenee lähipäivinä

Vaaratiedote: Pohjois-Karjalan alueella häiriöitä 112-hätänumeron toiminnassa

Tuhannet ilman sähköä Savossa