Savon Voima: sähköturvallisuus estää vapaaehtoistyön

Pohjois-Savon sähköverkot omistavan Savon Voiman liiketoimintajohtaja Matti Ryhänen muistaa työuraltaan vain yhden yksityishenkilölle sattuneen sähkölinjaonnettomuuden. Ryhänen on ollut yhtiön palveluksessa noin 30 vuotta.

– Äärimmäisen harvinaisista tapauksista on siis onneksi kysymys. Ammattilaisille vahinkoja on sattunut joitakin, mutta maallikoille ei juuri ollenkaan, hän kertoo.

Vuosia sitten Savon Voima kokeili, voisiko vapaaehtoisia kouluttaa auttamaan sähköyhtiötä vikojen havaitsemisessa ja ilmoittamisessa. Ylä-Savossa toteutettu kokeilu ei kantanut hedelmää.

– Yritimme asiaa kyllä ihan tosissamme. Meillä oli muutama Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa koulutettu ryhmä Iisalmessa, Sonkajärvellä ja Vieremällä, Ryhänen muistelee.

– Porukka vaihtui liian tiheään. Ja kun joku lähti, piti kouluttaa uusi. Organisointi ja hallinta osoittautui mahdottomaksi.

Ryhänen näkee, että tärkeääkin tärkeämpi turvallisuudesta huolehtiminen käytännössä estää sähkölinjoihin liittyvän vapaaehtoistoiminnan. Vapepakaan ei kouluta kansalaisia suoraan tällaisiin tehtäviin.

– Savon Voima Oy:nä olemme käyneet pitämässä sähköturvallisuuskoulutuksia esimerkiksi Puolustusvoimien reserviläisille. Sellainen onnistuu, mutta mikään ryhmien organisoiminen ei, Ryhänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Erikoinen hyväntekeväisyys ihmetyttää Keiteleellä: "En kannusta ketään tällaiseen"