Savon Voima: sähköturvallisuus estää vapaaehtoistyön

Pohjois-Savon sähköverkot omistavan Savon Voiman liiketoimintajohtaja Matti Ryhänen muistaa työuraltaan vain yhden yksityishenkilölle sattuneen sähkölinjaonnettomuuden. Ryhänen on ollut yhtiön palveluksessa noin 30 vuotta.

– Äärimmäisen harvinaisista tapauksista on siis onneksi kysymys. Ammattilaisille vahinkoja on sattunut joitakin, mutta maallikoille ei juuri ollenkaan, hän kertoo.

Vuosia sitten Savon Voima kokeili, voisiko vapaaehtoisia kouluttaa auttamaan sähköyhtiötä vikojen havaitsemisessa ja ilmoittamisessa. Ylä-Savossa toteutettu kokeilu ei kantanut hedelmää.

– Yritimme asiaa kyllä ihan tosissamme. Meillä oli muutama Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa koulutettu ryhmä Iisalmessa, Sonkajärvellä ja Vieremällä, Ryhänen muistelee.

– Porukka vaihtui liian tiheään. Ja kun joku lähti, piti kouluttaa uusi. Organisointi ja hallinta osoittautui mahdottomaksi.

Ryhänen näkee, että tärkeääkin tärkeämpi turvallisuudesta huolehtiminen käytännössä estää sähkölinjoihin liittyvän vapaaehtoistoiminnan. Vapepakaan ei kouluta kansalaisia suoraan tällaisiin tehtäviin.

– Savon Voima Oy:nä olemme käyneet pitämässä sähköturvallisuuskoulutuksia esimerkiksi Puolustusvoimien reserviläisille. Sellainen onnistuu, mutta mikään ryhmien organisoiminen ei, Ryhänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Erikoinen hyväntekeväisyys ihmetyttää Keiteleellä: "En kannusta ketään tällaiseen"

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi keskeytti palautukset Irakiin – sisäministeri Ohisalo Suomen palauttaman irakilaisen kuolemasta STT:lle: Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen

Näkökulma: Ilmastopäätöksissä samat pohdinnat Suomessa ja EU:ssa – miten huomioidaan eri alueet ja työllisyys?

Anderssonille jatkopesti vasemmistoliiton johdossa, puoluesihteeri meni vaihtoon – Koikkalaisen toivotaan kuulevan kenttää paremmin

Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen EU-ehdotusta – budjetissa prosentin kymmenyksetkin tärkeitä

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö valittiin vuoden reserviläiseksi

Rinne jyrähtää työmarkkinakeskusjärjestöille uusimman eläkeidean tyrmäämisestä

Nordean kortit ja verkkopankki pois pelistä osan sunnuntaista – asiakkaita kehotetaan varaamaan käteistä

Liittojen tukitoimet laajenemassa postilakossa – Ministeri Paatero: "Tilanne nähdään vakavana"

Kuka vastaa, jos robotti tekee virheen? – Oikeuskansleri Pöysti kiirehtii pelisääntöjä tekoälyn käyttöön

USU-gallup: Valtaosa kansasta suopeana hoitajien palkankorotusvaatimuksille – Lähes 70 prosenttia kansasta uskoo, että sairaanhoitajat ansaitsisivat suuremmat palkankorotukset

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.