Savonlinnan tuhkarokkotapaus paisuu: altistuneita voi olla jopa 300

Savonlinnan tuhkarokkotapauksessa taudille altistuneiden määrä on kasvanut, mutta uusia tartuntoja ei ole vielä ilmaantunut.

Savonlinnan keskussairaalassa hoidettuna olleen italialaismiehen sairaudeksi vahvistettiin viime viikolla tuhkarokko. Mies kotiutettiin viime lauantaina.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus, joka tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

– Altistuneiden määrä on suurempi kuin mitä aiemmin ajattelimme ja hajaantunut koko Suomen alueelle sekä lähimaihin. Matemaattisesti ajatellen uusia tartuntoja pitäisi tulla, mutta emme osaa sanoa mihin ne sijoittuisivat, Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaalan infektioylilääkäri Sakari Vuorinen kertoi STT:lle perjantaina.

Leirikeskuksessa, jossa mies oleskeli, kerrottiin aiemmin olleen samaan aikaan 140 ihmistä. Nyt määrä on Vuorisen mukaan tarkentunut 210:een. Potilaan liikkuessa altistuneita on tullut lisää ja altistuneita olisi Vuorisen mukaan 200–300.

Suurin osa uusista mahdollisista tautitapauksista tulee ilmi heinäkuun 7. päivään mennessä, mutta Vuorisen mukaan itämisaika voi pitkittyä jopa kolmeen viikkoon.

Tuhkarokkoon sairastunut saa korkean kuumeen ja hengitystieoireita. Silmät voivat olla valonarat. Ihottuma alkaa muutaman vuorokauden kuluttua.

– Toivomme, että uusia sairastuneita ei ole, sillä jokainen sairastunut aiheuttaa uuden rumban ja tartuttaa keskimäärin kuudesta kymmeneen ihmistä, Vuorinen sanoi STT:lle keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.