Savossa ollut hyvä vuosi jäillä – heikkojen jäiden pahin riskiaika alkamassa

Pohjois-Savossa on tähän mennessä ollut turvallinen talvi jäillä. Heikkoihin jäihin ei ole tänä talvena hukkunut kukaan maakunnan alueella.

Viime talvena jäihin menehtyi yksi pilkkijä Lapinlahdella juuri huhtikuun alkupuolella.

Pelastussukeltajat tietävät, että seuraavat huhtikuun viikot ovat Savossa ratkaisevia.

Hyvän jäätalven jälkeen odotettavissa on nopea muutos, sillä sateet ja lämpöasteet ovat sulattaneet lumia jään päältä.

Kun jään päällä ollut lumi on sulanut, auringonpaiste pääsee jo pehmittämään jäätä. Samaan aikaan virtaukset syövät jäätä alta päin.

– Jäät lähtevät tänä keväänä nopeasti, ylipalomies Jari Markkanen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta arvioi.

– Virtaavat paikat ovat jo sulia, ja jäähän on tullut uveavantoja.

– Jäällä liikkujien tulee katsoa, missä kulkevat, ja pitää mukana kunnon varusteita: kelluntapukua ja naskaleita.

Etelä-Savon ely-keskusten mittausten mukaan jään paksuus on alkanut jo ohentua ja jää pehmentyä kohvajääksi Etelä-Savossa. Samaa odotetaan Pohjois-Savoon lähiviikkoina.

Savossa jäätä oli talvella monin paikoin noin 40-50 senttiä. Nyt paksuus on ohentunut jo muutamilla senteillä. Lisäksi kohvajään osuus on lähtenyt nousuun.

Kohva on teräsjäätä heikompaa jäätä, jota muodostuu esimerkiksi kun jään pinta auringossa sulaa ja yöpakkasilla taas jäätyy. Kohvaa voi olla myös lumen ja veden sekainen, huonosti jäätynyt jää.

Juuri kohvan ja jään puikkoontumisen takia jäät keväällä pettävät silloinkin, kun paikalla on vielä paksuudeltaan runsaasti jäätä.

Ely-keskuksen tekevät seuraavia mittauksia isoilla järvillä ensi viikolla.

Pelastussukeltajat harjoitelleet läpi talven

Pelastuslaitoksen sukeltajat pitävät sukellusvalmiutta yllä ympäri vuorokauden ja vuoden Kuopion pääpaloasemalla. Torstaina osa sukeltajista teki harjoituksinaan sukelluksia jään alle Kuopion syväsatamassa.

– Luonnonvesi on paras harjoituspaikka. Pelastussukeltajien on harjoiteltava vähintään kerran kuukaudessa ympäri vuoden, Markkanen sanoo.

– Pelastustehtävillä sukeltaminen on samanlaista olipa kesä tai talvi. Suurin ero on pintatoiminnassa. Jäätävät olosuhteet pinnalla ovat vaativat.

Luonnonvesissä harjoittelun yhteydessä pelastussukeltajat samalla tarkkailevat jäätilannetta ja tutustuvat paikkoihin, jonne myös todellisuudessa voi tulla hälytystehtäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palomiesten parhaat vinkit heikkojen jäiden varalle

Laivaliikenne syväväylällä alkaa ensi maanantaina