Seinäjoen epäilty murhapoltto tapahtui syyttäjän mukaan riidan päätteeksi

Perheenisälle luettiin maanantaina syytteet avopuolisonsa murhasta ja kahden lapsensa murhayrityksistä. Syyttäjän mukaan mies poltti perheen talon viime vuoden syyskuussa Seinäjoella. Syytetty kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Noin 50-vuotiaan miehen avovaimo kuoli omakotitalon rajussa tulipalossa. Kolmen ja kuuden vuoden ikäiset lapset selvisivät hengissä.

Syytteen mukaan mies sytytti palon tahallaan bensiinillä ja hänen tarkoituksenaan oli surmata sekä avovaimo että molemmat lapset. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeutta murhasta, kahdesta murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä.

Miehen puolustusasianajajan mukaan syytetty yritti oman henkensä ja terveytensä uhalla pelastaa tulipalosta puolisonsa ja tyttärensä.

– Päämieheni kiistää olevansa se henkilö, joka on palon sytyttänyt. Hän sai pojan ulos palavasta talosta ja palasi takaisin hakemaan puolisoaan ja tytärtä, sanoo asianajaja Dani Palviainen.

Palo eteni nopeasti

Syyttäjä Kimmo Lampisen mukaan syytetty ja avopuoliso riitelivät keskenään ennen paloa. Paikalla oli tuolloin pariskunnan kolmivuotias poika.

Riidan jälkeen mies syytteen mukaan löi naista päähän, kaatoi viiden litran kanisterista bensiiniä sekä asuinhuoneisiin että autotalliin ja sytytti talon palamaan. Palo eteni räjähdysmäisesti: palokunta saapui paikalle noin seitsemän minuutin kuluttua naapurin tekemästä hälytyksestä. Tuolloin talo oli jo ilmiliekeissä.

Murhasta syytetty mies ja kolmivuotias poika selviytyivät ulos talosta omin jaloin. Miehen vaatteet olivat tulessa, hän sai hengitystiepalovamman ja vakavia palovammoja käsiin. Poika ei saanut vammoja.

Savusukeltajat löysivät naisen ja kuusivuotiaan tyttären yhdestä talon makuuhuoneista. Molempien sydän oli löydettäessä pysähtynyt.

Nainen menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta, mutta tyttö onnistuttiin elvyttämään sairaalassa. Hän vammautui vakavasti.

Tuomittu aiemmin pahoinpitelystä

Syytetty on vuonna 2006 Yhdysvalloissa tuomittu silloisen puolisonsa pahoinpitelystä. Tämä ilmenee maan oikeusministeriön lausunnosta, joka on yksi syyttäjän kirjallisista todisteista.

Murhasyytteen ohella syyttäjä on esittänyt kaksi vaihtoehtoista syytettä. Toisen mukaan mies syyllistyi avovaimonsa törkeään pahoinpitelyyn, toisen mukaan törkeään kuolemantuottamukseen.

Jutun käsittely jatkuu torstaina ja perjantaina Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Tuolloin on määrä kuulla syytettyä itseään sekä todistajia. Maanantaina oikeus käsitteli lähinnä kirjallisia todisteita.

Syytetyn mielentilatutkimus on määrä aloittaa pian oikeuskäsittelyn jälkeen. Mielentilatutkimuksesta päätettiin jo huhtikuussa.