Seisauttaako keskusta taas veret?

Keskusta on porskuttamassa veret seisauttavaan vaalivoittoon Savo-Karjalan vaalipiirissä reilun kahden viikon kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Savon Sanomien ja Karjalaisen teettämän kannatuskyselyn mukaan puolueelle on tulossa Savo-Karjalassa peräti 34,1 prosentin kannatus. Nousua viimeisimpään, syyskuussa tehtyyn kyselyyn on lähes neljä prosenttiyksikköä.

Eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten keskusta keräsi Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta yhteensä 25,7 prosentin kannatuksen, joten nyt puolue saisi yli kahdeksan prosenttiyksikön parannuksen.

Kyselyn mukainen kannatus on tuomassa keskustalle Savo-Karjalasta kuusi kansanedustajan paikkaa eli yhden lisäpaikan viime vaaleihin verrattuna.

Perussuomalaiset säilyttävät kyselyn perusteella kakkospaikkansa Savo-Karjalassa. Kysely näyttää puolueelle 20,1 prosentin kannatuksen.

Viime syyskuusta pudotusta on vajaat kolme ja viime vaaleihin 1,6 prosenttiyksikköä.

Kannatuksen laskusta huolimatta perussuomalaiset säilyttäisivät Savo-Karjalassa nykyiset kolme paikkaansa.

Nyt tehdyn kyselyn virhemarginaali on 2,9 prosenttia suuntaansa, joten verrattuna syyskuun kyselyyn keskustan nousu ja perussuomalaisten lasku ei mahdu tähän. Muiden puolueiden osalta muutokset sopivat virhemarginaalin sisään.

Sosiaalidemokraatit keräävät kyselyn mukaan 17,5 prosentin kannatuksen. Tämä toisi vaaleissa Savo-Karjalaan kolme paikkaa eli yksi paikka lähtisi luopuvan Kari Rajamäen mukana.

SDP:n kannatus on säilynyt syyskuusta lähes ennallaan, laskua on 0,3 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on menettänyt Savo-Karjalassakin asemiaan kysely kyselyltä. Nyt puolue saa 10,2 prosentin kannatuksen. Pudotusta syyskuun kyselyyn on 1,3 prosenttiyksikköä ja vuoden 2011 vaaleihin yli neljä prosenttiyksikköä. Paikkamäärä säilyy kuitenkin näillä luvuilla kahdessa.

Vihreät nousee kyselyn perusteella jälleen eduskuntapuolueeksi Savo-Karjalassa. 6,7 prosentin kannatus toisi yhden edustajanpaikan.

Vasemmistoliittokin säilyttäisi kyselyn mukaan paikkansa. Kannatusta on tulossa 6,5 prosentin verran. Myös Vasemmistoliiton kannatus on säilynyt ennallaan.

Kristillisdemokraatit saavat kyselyssä neljän prosentin kannatuksen, mikä ei lupaa paikkaa eduskuntaan.

Savo-Karjalan vaalipiirissä on jaossa 16 paikkaa. Se on yksi enemmän kuin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteiset paikat aikaisemmin.

Viimeisestä paikasta käydäänkin todella kova kamppailu.

Vertailuluvun perusteella viimeinen paikka menee keskustalle. Perussuomalaisten neljäs paikka on kuitenkin lähellä keskustan kuudetta paikkaa.

Toisaalta keskusta voi yltää seitsemään paikkaan, eikä SDP:n kolmas tai kokoomuksen toinen paikka kirkossa kuulutettu.

Mittauksessa kysyttiin myös, mitä muuta kuin omaa puoluettaan tutkittava voisi äänestää. Tässäkin osiossa keskusta nousi ykköseksi; 14 prosenttia muiden puolueiden kannattajista voisi äänestää keskustaa.

Yli puolet (54%) vastaajista ei kuitenkaan osannut tai halunnut nimetä mitään puoluetta, jota voisi omansa sijasta äänestää.

Lue lisää kannatuskyselystä lauantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Historiallisen kiihkeät vaalit

Uusimmat

Kotimaa

Kalankasvatuksen ympäristövaikutukset Suomessa ovat vähentyneet 80-luvulta

Ministeriö läpivalaisee kaikki kunnat – "Sen jälkeen tiedetään, millaisia lääkkeitä eri alueilla tarvitaan"

Irak: Lapset luovutettiin Suomelle jo vuonna 2017 – Suomen ulkoministeriön mukaan kyse oli lapsikaappauksesta

Puhki ruostuvissa hylyissä lymyää ympäristöriski – rannikolla makaa yli tuhat hylkyä, jotka voivat levittää öljyä Itämereen

Kaikkonen pitää keskustan puheenjohtajakisaa henkilövaalina, Kulmuni näkee myös linjaeroja

Sirpa Pietikäinen ei päässyt äänestämään Ursula von der Leyenin puolesta, syynä äidin sairastuminen

Pientä tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan ennen kuin on selvitetty, uhkaako häntä siellä silpominen – KHO palautti asian Migrin käsiteltäväksi

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.