Seksirikollisten kuntoutus auttaa laskemaan uusimisriskiä

Kuntoutus laskee seksuaalirikollisten uusimisriskiä. Riihimäen vankilassa ryhmäkeskusteluihin perustuvan kuntoutuksen läpikäyneistä, noin 160:stä vapautuneesta vangista kuusi on uusinut rikoksensa. Hoitotulosta pidetään hyvänä.

Niin sanottua Stop-ohjelmaa toteutettiin takavuosina Kuopion vankilassa, mutta eteläsuomalaisvoittoinen potilasaines johti hoitopaikan vaihtamiseen. Muualla Suomessa pedofiileja ja muita seksuaalirikoksiin sortuneita ei kuntouteta.

Kuopion Niuvanniemen sairaalan ylilääkäri Tero Hallikainen sanoo, että nimenomaan vankilassa annettava hoito onkin keskeistä, kun puhutaan seksuaalirikollisuudesta.

- Meillä varmuussairaalassa seksuaalirikollisia on niukalti sekä mielentilatutkimuksissa että hoidoissa.

Niuvan potilaista parilla prosentilla on taustallaan seksuaalirikos pääasiallisena syytteenä.

- Niuvassa heitä hoidetaan mielisairauden vuoksi. Meilläkin kyllä uusintarikollisuutta ehkäistään, mutta ei niillä lääkkeellisillä hoidoilla, joista nyt julkisuudessa puhutaan seksuaalirikollisten osalta, Hallikainen tarkentaa.

Seksuaalirikollisten hoitotulokset kiinnostavat jo siksi, että oikeusministeri Anna-Maija Henriksson (r.) asettui juuri kannattamaan lääkekastraatiota vapaaehtoisille pedofiileille ja muille alan rikollisille. Viime viikolla myös entinen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) vaatii blogissaan seksuaalirikoksista ankarampia tuomioita ja kastraatiota myös vastentahtoisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.