Seksuaalirikollisen kuvan julkaisseelle valituslupa - KKO:lta tulee ennakkoratkaisu sananvapaudesta

Korkein oikeus ottaa käsittelyyn Itä-Suomen hovioikeuden tuomion yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Asia on merkittävä ennakkotapaus sananvapauden ja yksityiselämän suojan ristiriidasta.

41-vuotias mies oli julkaissut avoimella Facebook-sivulla pohjoiskarjalalaisen miehen kuvan ja linkittänyt sen tiedotusvälineen julkaisemaan uutiseen kyseisen miehen aiemmasta tuomiosta, jonka hän oli saanut törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Facebook-sivun aihepiirinä oli julkaista uutisia ja linkkejä ja kirjoittaa kommentteja lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tehneistä henkilöistä. Tämä kävi ilmi Facebook-sivun nimestä. 41-vuotias mies oli yksi sivuston ylläpitäjistä.

Julkaistun kuvan alle oli muodostunut aiheesta pitkä ja värikäs keskusteluketju.

Kuvan ja uutisen yhdistämisestä kärsimystä

Kuvan julkaisun kohteeksi joutunut mies teki asiasta rikosilmoituksen. Hänen mukaansa kuvan julkaisusta aiheutui hänelle huomattavia negatiivisia seurauksia ja kärsimystä.

Kuvan linkittäjä kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa mies oli itse ladannut kuvansa nettiin omalla nimellään Facebook-sivulleen, joten kuva ei ollut enää yksityinen.

Kuvan linkittäjän mukaan kyse oli hänen sananvapaudestaan ja että esitetty tieto koski vain julkista tietoa, jolla oli uutisarvoa.

Itse uutisen tuomiosta olivat julkaisseet monet tiedotusvälineet. Rikos oli ollut niin vakava, että myös miehen nimi, ikä ja rikoksen tekopaikka oli julkaistu useissa tiedotusvälineissä. Tiedotusvälineet eivät olleet julkaisseet miehen kuvaa ja asiaa oli käsitelty asiallisesti.

Kuvan linkittäjä vetosi oikeudessa myös siihen, ettei törkeästä seksuaalirikoksesta tuomitun kunniaa voi loukata, koska itse tuomio oli lainvoimainen eikä siitä kertoneissa uutisissa ollut virheitä. Hänen mielestään mahdollinen yleisön halveksunta oli normaali seuraus teosta, josta mies oli tuomittu.

Yksityiselämällä on suoja

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi kuvan linkittäjän 40 päiväsakkoon eli hänelle tuli maksettavaa 1 880 euroa sekä vastapuolen asianajajan palkkio. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan toiselle osapuolelle kärsimyskorvauksia 1000 euroa.

Käräjäoikeus ei juurikaan perustellut tuomiotaan, vaan totesi 41-vuotiaan miehen syyllistyneen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen yhdistämällä eri sivustoilta asianomistajan tuomion ja hänen kuvansa. Lisäksi oikeus katsoi teosta aiheutuneen vahinkoa, kärsimystä ja halveksuntaa.

Itä-Suomen hovioikeus päätti asiaa käsiteltyään pitää käräjäoikeuden tuomion voimassa. Hovioikeus kuitenkin perusteli ratkaisunsa huolellisesti.

Hovioikeuden mukaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä ei pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemistä, jos asian käsittelyn sisältöä, ilmaisuja ja muita olosuhteita voidaan pitää hyväksyttävinä.

Rikos ei myöskään ole siihen syyllistyneen yksityisasia, vaikka toisaalta oikeus elää rauhassa kuuluu osaltaan myös rikoksesta tuomituille henkilöille.

Oikeudenkäynnin ja siihen liittyvien asiakirjojen julkisuus ei tarkoita sitä, että tiedot olisivat sellaisenaan vapaasti julkaistavissa esimerkiksi tiedotusvälineissä. Tiedotusvälineet arvioivat aina asiaa, asiayhteyttä ja henkilön asemaa ratkaistessaan, mitä tietoja rikoksesta, oikeudenkäynnistä ja tuomiosta voidaan julkaista.

Rikoksentekijän nimen tai henkilöllisyyden paljastaminen ilman hänen lupaansa on hovioikeuden mukaan aina jonkinasteista puuttumista henkilön yksityiselämään. Rikokseen, tekijään tai olosuhteisiin voi kuitenkin kokonaisuudessa liittyä seikkoja, joiden perusteella nimi ja henkilöllisyys voidaan julkaista yleisön tietoon.

Hovioikeuden mukaan kyseisessä tapauksessa langettavaan tuomioon johtava seikka oli selkeästi tunnistettavan kuvan lisääminen arkaluontoiseen uutisaiheeseen.

Kuvan voi julkaista, jos se uutisaiheen ja kuvamateriaalin käsittelyn osalta kokonaisuutena on perusteltua. Hovioikeuden mukaan kuvan julkaisu voi merkitä kuitenkin myös loukkaavaa vihjausta.

Joka tapauksessa kuvan julkaiseminen luvatta nimen ohessa on paljon voimakkaampi toiminta kuin pelkän nimen julkaisu.

Hovioikeuden mukaan kuvan julkaiseminen jo vanhan, aiemman asiallisen uutisen yhteydessä Facebook-ryhmän sivulla ei ollut tarpeen yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi. Siksi tekijä tuomittiin sakkoihin.

Kuvan linkittämisestä sakkotuomion saanut mies haki asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

KKO päätti ottaa asian käsittelyyn kysymyksellä, syyllistyikö mies yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Kun valituslupa on annettu, asia käsitellään joko kirjallisesti tai myös suullisesti korkeimmassa oikeudessa ja KKO antaa asiassa myöhemmin tuomionsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Kuopiossa vanhoja järjestelmiä on luultavasti tuhansia

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.