Sellon tragedia ei saa lisätä rasismia

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) vetoaa voimakkaasti suomalaisiin, jotta kauppakeskus Sellon ampumistapaus ei lisäisi rasismia. Thorsin mukaan suomalaisilla on nyt yhteinen vastuu siitä, että rasistinen mieliala ei leviä Suomessa ampumistapauksen takia.

-Toivoisin, että näkisimme, että tässä on kyseessä poikkeuksellinen tragedia, mielipuolinen teko, joka ei saa syyllistää kaikkia maahanmuuttajia, hän sanoi maanantaina STT:lle.

Sellon ampujan, alun perin Kosovosta tulleen Ibrahim Shkupollin Suomessa oloa ja oleskelulupaa on arvosteltu voimakkaasti, sillä hän on syyllistynyt rikoksiin jo ennen viime viikon joukkomurhaa. Lukuisten mielipiteiden mukaan hänet olisi pitänyt karkottaa Suomesta.

Viranomaisten vaihdettava paremmin tietoja keskenään

Maahanmuutosta vastaavan ministerin mukaan vakavien rikosten ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Nyt on kuitenkin keskusteltava, toimiko maahanmuuttoviranomaisten ja poliisin tiedonkulku riittävän hyvin, Thors sanoi. Myös lähestymiskiellon valvonnan tiukentamista on syytä tutkia.

-Maahanmuuttoviraston puolelta on tehty jo aiemmin esityksiä poliisille, että he saisivat entistä paremmin tiedon henkilöistä, jotka saavat rangaistuksen.

Hän ei kuitenkaan suoralta kädeltä kannata sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ehdottamia tiukennuksia rikoksiin syyllistyneiden oleskelulupiin.

Karkottamisen kynnys on korkea

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön päällikkö Esko Repo arvioi Helsingin Sanomissa, että Espoon surmaajan kohdalla olisivat ehkä täyttyneet lain vaatimukset Suomesta karkottamiselle rikoksen perusteella.

Maahanmuuttoviraston maahanmuutto-osaston johtaja Heikki Taskinen puolestaan sanoo STT:lle, että kynnys ulkomaalaisen oleskeluluvan peruuttamiseen ja maasta karkottamiseen on erittäin korkea.

Taskisen mukaan karkottamiskynnys on sitä korkeampi, mitä kauemmin ihminen on Suomessa oleskellut, ja mitä enemmän hänellä on siteitä maahan. Rikoksen perusteella karkottaminen vaatii jo varsin suuria rikoksia ja käytännössä istumista vankilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

S-ryhmän kaupat hiljenivät uhrien muistoksi

Tuore turvajohtaja joutui heti myrskynsilmään

Sellon uhrien omaisilla on oikeus valtion korvauksiin

Sellon ampuja oli lähiesimiehen mukaan pidetty työtoveri

Ministeriö: Shkupolli haki Suomen kansalaisuutta

Ampumistapaus nosti Suomen uutisotsikoihin maailmalla

Poliisi avasi puhelinlinjoja yleisölle

Entinen naisystävän ruumis löytyi Leppävaarasta

Ampuja löytyi kuolleena kotoaan