Selvitys: Kiky kohentaa Suomen kilpailukykyä ripeästi

Kilpailukykysopimus vauhdittaa Suomen kilpailukyvyn paranemista, ilmenee tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportista. Toimikunta laskee, että yksikkötyökustannukset alenevat Suomessa tänä ja ensi vuonna yhteensä prosentilla, kun ne euroalueella nousevat 2,5 prosenttia.

– Suhteessa Saksaan kilpailukyky paranee jopa seitsemän prosenttia vuosina 2013–2018, totesi toimikuntaan kuuluva SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Euroalueen yksikkötyökustannukset nousivat viime vuonna Suomen tahtia nopeammin ja Suomen kilpailukykysopimus vauhdittaa kehitystä.

Kaukoranta torjui viime aikoina esitetyn kritiikin, että kiky-sopimus heikentää siihen yhdistettyjen veroalennusten takia lyhyellä aikavälillä julkista taloutta.

– Ilman veronkevennyksiä kiky olisi lyhyellä aikavälillä vähentänyt kotimaista kulutusta ja sitä kautta myös työllisyyttä. Työllisyyden parantaminen oli tässä tilanteessa julkisen talouden tasapainottamista kiireellisempi tavoite.

Kaukoranta kehotti hallitusta muistamaan, että pelkästään työvoimakustannuksiin keskittyminen ei riitä palauttamaan menetettyä kilpailukykyä. Myös tutkimuksesta, tuotekehityksestä ja osaamisesta pitää huolehtia.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta eli Tukuseto laatii taloudellisia selvityksiä työ- ja virkaehtosopimuksia ja päätöksentekoa varten. Mukana toimikunnassa ovat keskeiset työmarkkinajärjestöt ja sihteeristönä toimii valtiovarainministeriön kansantalousosasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.