Selvitys: Kiky kohentaa Suomen kilpailukykyä ripeästi

Kilpailukykysopimus vauhdittaa Suomen kilpailukyvyn paranemista, ilmenee tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportista. Toimikunta laskee, että yksikkötyökustannukset alenevat Suomessa tänä ja ensi vuonna yhteensä prosentilla, kun ne euroalueella nousevat 2,5 prosenttia.

– Suhteessa Saksaan kilpailukyky paranee jopa seitsemän prosenttia vuosina 2013–2018, totesi toimikuntaan kuuluva SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Euroalueen yksikkötyökustannukset nousivat viime vuonna Suomen tahtia nopeammin ja Suomen kilpailukykysopimus vauhdittaa kehitystä.

Kaukoranta torjui viime aikoina esitetyn kritiikin, että kiky-sopimus heikentää siihen yhdistettyjen veroalennusten takia lyhyellä aikavälillä julkista taloutta.

– Ilman veronkevennyksiä kiky olisi lyhyellä aikavälillä vähentänyt kotimaista kulutusta ja sitä kautta myös työllisyyttä. Työllisyyden parantaminen oli tässä tilanteessa julkisen talouden tasapainottamista kiireellisempi tavoite.

Kaukoranta kehotti hallitusta muistamaan, että pelkästään työvoimakustannuksiin keskittyminen ei riitä palauttamaan menetettyä kilpailukykyä. Myös tutkimuksesta, tuotekehityksestä ja osaamisesta pitää huolehtia.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta eli Tukuseto laatii taloudellisia selvityksiä työ- ja virkaehtosopimuksia ja päätöksentekoa varten. Mukana toimikunnassa ovat keskeiset työmarkkinajärjestöt ja sihteeristönä toimii valtiovarainministeriön kansantalousosasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.