Selvitys ei löytänyt kaivosten sääntelystä suurta muutettavaa

Kaivoslainsäädännössä ei ole tarvetta suurille muutoksille, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaisemasta selvityksestä. Esimerkiksi kaivosalueiden valtausta käsitteleviä pykäliä ei esitetä muutettavaksi.

Selvityshenkilö Pekka Vihervuori ehdottaa lainsäädännön toimivuuden parantamista erilaisin pienemmin säännöstarkastuksin. Muutoksia voitaisiin tehdä esimerkiksi lupamenettelyyn ja vakuuksiin, joilla korvataan kaivostoiminnan ympäristöön aiheuttamia muutoksia. Ympäristön ennallistamiseen tarkoitettujen vakuuksien tasoa pitäisi Vihervuoren mukaan nostaa.

Hallitusohjelma tavoittelee kaivosten ympäristönsuojelun parantamista

Kaivoslainsäädäntö on viime aikoina herättänyt keskustelua. Hallitusohjelman tavoitteena onkin kaivosten ympäristönsuojelun parantaminen.

Ohjelmassa linjataan, että kaivoslainsäädäntö uudistetaan. Kunnille aiotaan antaa oikeus päättää, voiko kunnan alueella harjoittaa kaivostoimintaa. Myös selvityshenkilö Pekka Vihervuori katsoo, että kuntien asemaa on parannettava. Hallitusohjelma on selvityksen linjoilla myös lupaprosessien uusimisesta ja vakuussääntelyn parantamisesta ympäristövastuun näkökulmasta.

Kaivosteollisuus ry kommentoi tiedotteessaan, että eräät Vihervuoren selvityksen ehdotukset ovat teollisuudelle hankalia. Tällainen ehdotus on esimerkiksi malminetsintään käytettävän ajan lyhentäminen. Kaivosteollisuus näkee selvityksen kuitenkin hyvänä avauksena hallitusohjelman vaatimalle jatkotyölle. Hallitusohjelmakirjauksia järjestö sen sijaan pitää "kuin ostoslistana", joka ei perustu kokemukseen ja keskusteluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.