Servica näkee valoa tunnelin päässä, omistaja ei ole tyytyväinen

Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin yhteisesti omistama Servica on vähentänyt organisaatiomuutoksella 80 henkilötyövuotta ja parantanut tuottavuutta 2,7 prosenttia viime vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Nina Rokkilan mukaan Servica pystyy kääntämään tuloksensa positiiviseksi jo vuoden 2016 aikana. Viime vuoden tulos oli vielä 2,7 miljoonaa alijäämäinen, mutta jokaisen servicalaisen tuottama liikevaihto per henkilö nousi noin 10 000 euroa.

– Servicalaiset ovat tehneet ihan hirveästi hommia ja kurssi on kääntynyt nopeasti. On tosi epäreilua, jos pelkästään alunperinkin tappiolliseksi arvioitua tulosta tuijotetaan, sanoo Rokkila.

Omistajille tämä ei kuitenkaan riitä. Tilanne huolestuttaa etenkin siksi, että yhtiö on syönyt peruspääomaansa.

Omistajaohjauksesta vastaava palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen Kuopion kaupungilta kertoo, että Servican johtokunta yhdessä omistajien kanssa perkaa tilanteen.

– Toiminnallisesti Servica on mennyt eteenpäin ja tuottavuus on kehittynyt. Investointitaakka on kuitenkin niin raskas, että toimintaa on edelleen tehostettava. Tarvitaan kokonaisarviota, onko kaikki bisnes tarkoituksenmukaista.

Pirhonen myöntää, ettei käänne voi tapahtua hetkessä. Siksi äkkinäisiä radikaaleja ratkaisuja ei ole odotettavissa.

– Nyt on tärkeä analysoida, että suunta on oikea. Tämä on haasteellinen harjoitus.

Omistaja käyttää päätösvaltaa yhtymäkokouksessa toukokuussa.

Vaikeudet ovat Rokkilasta seurausta investoinneista, jotka aikoinaan toteutettiin suunniteltuja kustannuksia mittavampina. Servicaa perustettaessa oli laskettu, että 60 henkilötyövuoden säästöt riittävät investointien kattamiseen.

– Kun satakaan ei riitä mihinkään, niin jossakin on alunperin laskettu väärin, sanoo Rokkila.

Kyse on KYSin yhteyteen rakennetusta jättikeittiöstä ja tunnelista Harjulan sairaalaan.

– Maksamme näistä tiloista yli 200 000 euroa kuussa vuokraa. Investoinnin vaikutus oli viime vuonna neljä miljoonaa euroa.

Servica ei saanut kompensoida sitä hintoihin, sillä omistaja kielsi.

– Samalla kulut juoksivat. Kun tulin tilanteeseen uutena toimitusjohtajana, oli tilanne kaoottinen, muistelee Rokkila.

Silti yhtiö pystyi katkaisemaan tappiota 5,4 miljoonaa viime vuonna. Rokkila sanookin, että tehdyistä investoinneista olisi kannettava vastuu pitkäjänteisesti.

– Yhteiskeittiö on varmasti toiminnallisesti Suomen tehokkain, muistuttaa hän.

Servica ei Rokkilasta tarvitse lisää myllerryksiä. Iso organisaatiomuutos on jo tehty keventämällä reippaasti välihallintoa.

– Teho siitä tulee tälle tilikaudelle, mutta työrauhaa tarvitaan. Omistajan on hyvä ymmärtää, mikä on realismia vuodessa.

Kuopion kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Neeta Röppänen (sd.) kantoi hiljattain huolta Savon Sanomien yleisönosastossa poliittisesta vastuusta Servican ”miinassa”.

– Lopulta Servican kohdalla kyse on siitä, annetaanko sille aikaa ja tarvittaessa pääomaa päästä jaloilleen sille vyörytettyjen jättimäisten investointien alta.

Kaupunkihan pääomitti hiljattain tappiollista pysäköintiyhtiötäkin reippaasti.

– Osa päättäjistä jo ideologisista syistä siirtäisi mielellään Servican toiminnat kouluruokailuja myöten yksityisen sektorin hoidettavaksi, sanoo Röppänen.

Toimitusjohtaja Rokkila jättää Servican parin viikon päästä, sillä hänet valittiin Servicaa vastaavan Palmia Helsingin Palvelut Oy:n toimitusjohtajaksi.

Rokkila vakuuttaa, ettei hänen lähtönsä liity Servican tilanteeseen. Kyse on perhesyistä, sillä Rokkilan perhe asuu etelässä.

– Servica on ollut tosi kiva työpaikka, mutta matkojen kulkeminen on ollut raskasta. Mitään mielipahaa ei asiaan liity.

Servican johdossa Rokkila aloitti vasta reilu vuosi sitten, kun edellinen toimitusjohtaja Ari Simonen irtisanoutui tehtävästä.

Kolme vuotta toiminut Servica hakee siis jo kolmatta toimitusjohtajaa.

Suuret investoinnit raskauttavat toimintaa

KYSin yhteiskeittiö valmistui 2013. Se maksoi laitteineen noin 30 miljoonaa euroa. Rakennusinvestoinnin osuus tunneleineen oli 26 miljoonaa.

Rakennuttaja oli Kiinteistö Oy Mustinlampi, joka on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tytäryhtiö. Toimintansa vuonna 2012 aloittanut Itä-Suomen liikelaitoskuntayhtymä Servica on vuokrannut tilat ja tuottaa niissä ruoka- ja huoltopalveluja.

Servican työntekijämäärä on laskenut 1330:stä 1220:een. Lähes puolet työskentelee Harjulan ja KYSin alueella. Toimipisteitä Servicalla on yli 100 ja kiinteistö- ja laitoshuoltokohteita yli 300. Yhtiön liikevaihto on reilut 72 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.