Seuranta: Vain harva autoilija antaa tietä suojatiellä

Jalankulkija pääsee vain joka viides kerta turvallisesti suojatien yli Kuopiossa. Autoilijoista harva siis anna tietä suojatien ylittämiseen valmistautuneelle jalankulkijalle.

Asiaa selvitti Liikenneturva, joka seurasi autoilijoiden suojatiekäyttäytymistä Kuopiossa viime keväänä toukokuun viimeisellä viikolla. Seuranta tehtiin samoihin aikoihin myös Joensuussa, missä tietä antoi vain joka kuudes kuljettaja.

Kuopiossa seuranta toteutettiin kolmessa keskustan valottomassa risteyksessä, joissa suojatie yritettiin ylittää 185 kertaa. Kävelijä lähestyi reippaasti suojatietä ja osoitti näin olevansa menossa tien yli. Ydinkeskustassa tietä antoi joka kolmas, ja keskustan reuna-alueella vain joka kahdeksas.

– Seurannassa huomattiin, että mitä korkeampi nopeusrajoitus ja mitä vilkkaampi liikenne, sen harvemmin tien ylitys onnistui. Tämä siitä huolimatta, että autoilijan on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Taskinen korostaa koulujen alun kynnyksellä, että kaikilla tielläliikkujilla on omat oikeutensa ja vastuunsa. Vaikkakin kuljettajan on lain mukaan varauduttava siihen, että hän voi tarvittaessa pysähtyä ennen suojatietä, on jalankulkijankin suojatielle astuessaan oltava varovainen.

Liikenneturvan parhaillaan käynnissä oleva Sinä teet suojatien -kampanja muistuttaa, ettei suojatie ole vain maalia tiessä, sillä jokainen tielläliikkuja tekee suojatien. Erityisen tärkeää se on nyt, kun koululaiset tulevat taas liikenteeseen.