Seutu- ja työmatkaliput häviävät

Suomen joukkoliikenteen markkinat vapautuvat kilpailulle parin vuoden päästä, joten Kuopion seudullakin liikennettä voi operoida jatkossa Kuopion Liikenteen sijasta useampi yhtiö.

Kuopio ja Siilinjärvi valmistautuvat muutokseen perustamalla yhteisen tariffivyöhykkeen, mutta joukkoliikenteen järjestämismalli on vielä auki.

Muutos merkitsee myös sitä, että tuetut seutu- ja työmatkaliput häviävät. Sen sijaan lippu- ja maksujärjestelmät yhtenäistyvät.

Suunnittelupäällikkö Mervi Heiskasen mukaan Kuopion ja Siilinjärven lähiliikennettä varten suunnittelussa on ollut kahden ja kolmen vyöhykkeen mallit.

– Bussilipun hinta siis määräytyisi matkan sijasta vyöhykkeen mukaan. Ennen päätöksentekoa tutkitaan vielä muitakin malleja.

Systeemin pitäisi olla valmis ensi vuoden alkuun mennessä, jolloin tarjouskilpailu liikennöitsijöille avataan.

– Sitten nähdään, operoiko Kuopion seudulla tulevaisuudessa myös ulkomaisia liikennöitsijöitä, sanoo suunnitteluinsinööri Seija Pasanen.

Muutoksessa on siirtymäaika, sillä nykyiset liikennöintisopimukset jatkuvat pisimmillään vuoden 2019 loppuun. Merkittävä osa lakkaa kuitenkin kahden vuoden päästä. Kuopion seudullakin siirrytään uuteen systeemiin heinäkuussa 2014.

Lue lisää joukkoliikenteen uudistuksesta lauantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.