Sianlihan kulutus ylitti tuotannon

Sianlihan kotimainen kulutus on ylittänyt tuotannon, kerrotaan Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta. Ratkaiseva muutos on tapahtunut viimeisten parin kuukauden aikana.

Sianlihan kulutus on noussut jo pitkään, mutta samaan aikaan sikatilojen määrä on laskenut. MTK:n arvion mukaan tuotanto vähenee viiden prosentin vuosivauhtia.

Yhä suurempi osa sianlihasta saatetaan joutua hankkimaan tulevaisuudessa ulkomailta.

Sika-ala Suomessa kaipaa hyvinvointimerkkiä, jolla voi palkita tuottajia eläinten hyvinvoinnin eteen tehdyistä ponnistuksista. Näin ehdottaa Syötäväksi kasvatetut -kirjan tekijä Elina Lappalainen. Hyvinvointimerkki erottelisi parhaat sikatilat keskinkertaisista. Parannuksiin voisi saada tukea valtiolta.

Kuluttajana Lappalainen maksaisi mielellään tavallista enemmän hyvinvointimerkillä varustetusta tuotteesta.

- On irvokasta, että lihan pitäisi olla halpaa. Se lenkkimakkarakin on ollut tunteva olento, jonka hyvinvointi maksaa.

Lappalaisen mielestä suomalaisten pitäisi vähentää sianlihan syömistä. Lihaa kuluu moninkertaisesti menneisiin vuosikymmeniin verrattuna.