Sianlihan kulutus ylitti tuotannon

Sianlihan kotimainen kulutus on ylittänyt tuotannon, kerrotaan Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta. Ratkaiseva muutos on tapahtunut viimeisten parin kuukauden aikana.

Sianlihan kulutus on noussut jo pitkään, mutta samaan aikaan sikatilojen määrä on laskenut. MTK:n arvion mukaan tuotanto vähenee viiden prosentin vuosivauhtia.

Yhä suurempi osa sianlihasta saatetaan joutua hankkimaan tulevaisuudessa ulkomailta.

Sika-ala Suomessa kaipaa hyvinvointimerkkiä, jolla voi palkita tuottajia eläinten hyvinvoinnin eteen tehdyistä ponnistuksista. Näin ehdottaa Syötäväksi kasvatetut -kirjan tekijä Elina Lappalainen. Hyvinvointimerkki erottelisi parhaat sikatilat keskinkertaisista. Parannuksiin voisi saada tukea valtiolta.

Kuluttajana Lappalainen maksaisi mielellään tavallista enemmän hyvinvointimerkillä varustetusta tuotteesta.

- On irvokasta, että lihan pitäisi olla halpaa. Se lenkkimakkarakin on ollut tunteva olento, jonka hyvinvointi maksaa.

Lappalaisen mielestä suomalaisten pitäisi vähentää sianlihan syömistä. Lihaa kuluu moninkertaisesti menneisiin vuosikymmeniin verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.