Siilinjärveltä löytynyt lunni nautiskelee nyt elämästään: asunnossa kaksi uima-allasta ja ruuaksi muikkuja

Siilinjärveltä löytynyt harvinainen lunni on sopeutunut hyvin väliaikaiseen asuntoonsa Heinolan lintutarhalla. Forestiksi (suom. Metsä) nimetty lintu on saanut oman yksityistilan, jossa on kaksi uima-allasta.

– Se on hyvin pirteä kaveri, joka ui ja sukeltelee mielellään. Sillä on oma "yksiö" hoitolan puolella. Se kyllä kuulee muiden lintujen ääniä, mutta saa rauhassa uida ja ruokailla, kertoo Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Lunni pääsee pulikoimaan yhdessä altaassa, kun toinen on tarkoitettu pelkästään syömiseen. Forestin pääasiallinen ruoka Suomen reissulla ovat olleet muikut. Kuopiossa se sai paikallisia muikkuja, Heinolassa ne ovat vaihtuneet Päijänteen muikkuihin.

– Hyvin sillä on ruokahalu tallessa, mikä kertoo siitä, että lintu voi hyvin. Masennus tai apaattisuus näkyisi ensin ruokahalussa.

– Lunneille voi antaa vain kokonaisia kaloja, sillä fileitä ne eivät ymmärrä. Ne vaan pyörittelevät niitä nokassaan eivätkä osaa niellä, koska eivät hahmota, mikä se on. Ruokailu tapahtuu aina vedessä, Vuori kertoo.

Lunni herätti mielenkiinnon

Lunni löytyi pari viikkoa sitten vilkkaasti liikennöidyltä tieltä Siilinjärveltä.

Lintu päätyi Savoon todennäköisesti voimakkaan pohjoismyrskyn vuoksi. Pohjois-Savossa lunni on havaittu vain kolme kertaa aiemmin: Sonkajärvellä 1902, Kiuruvedellä 1953 ja Nilsiässä 1958. Heinolan lintutarhalle eksyneitä lunneja tai pikkuruokkeja tulee jopa vuosittain. Siilinjärven linnulla kävi hyvä tuuri, että se löydettiin ja että löytäjä sattui vielä olemaan lintuharrastaja.

– Jostain päin Suomea löytyy melkein joka talvi joku eksynyt. Paljon niitä menehtyy myös kenenkään tietämättä. Se on lottovoitto, jos joku löytää lunnin, Vuori sanoo.

Heinolan lintutarha on saanut myös runsaasti kyselyjä, pääseekö tuoretta lunnia katsomaan. Jokaiselle joudutaan kuitenkin vastaamaan kieltävästi.

– Tosi paljon on kyselyitä tullut. Sitähän ei pääse katsomaan, koska samassa hoitolassa on esimerkiksi kurkia ja kotkia. Sinne ei voi laskea ihmisvirtaa, mekin käymme vain siivoamassa ja ruokkimassa. Lintujen kanssa ei yritetä leikkiä eikä niitä kesytetä.

Lajitovereita odotettava kevääseen

Heinolaan Siilinjärveltä viety lunni odottelee nyt rauhassa kevään saapumista. Se on tarkoitus viedä pesimäpaikalleen Norjaan huhti-toukokuussa, heti kun sen lajitoverit saapuvat talven vietosta Jäämereltä.

– Se on niin nuori lintu, ettei sitä odotella paikalle, koska se ei ole vielä pesimähommissa mukana. Siellä nyt niin paljon merilokkeja ja muita, että ne hotkaisisivat tuollaisen pienen lunnin äkkiä suihinsa.

Kun lintutarha kyseli Facebookissa halukkaita viemään linnun takaisin Norjaan, ilmoittautumisia tuli kymmenkunta.

Lunnille on jo hankittu tarvittavat rajanylityspaperit Ely-keskukselta. EU-maassa ei rauhoitettuja lintuja saa viedä rajan yli ilman asianmukaisia papereita.

Kuten ihmisillä, myös lunneilla, mieli muuttuu päivä päivältä pirteämmäksi pimeän talven jälkeen. Näin kävi myös Forestille.

– Valo on lunnille aikataulun määrittelijä. Se näkee ikkunasta valoa ja selvästi piristyy päivä päivältä enemmän. Se on todella aktiivinen, putsaa itseään ja syö hyvin.

Siilinjärveltä löytynyt lunni on toimitettu Heinolan lintutarhaan