Siitepölyä levinnyt jo Suomeen – Näin adrenaliinipiikki isketään reiteen

Vähän pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä on jo tullut Keski-Euroopasta eteläiseen Suomeen, mikä voi aiheuttaa oireita herkimmille. Asiasta varoittaa Siitepölytiedotus norkko.fi, jonka mukaan kukinta ei ala Suomessa lähiviikkoina. Nämä ovat Turun yliopiston ylläpitämän sivuston ainoat voimassa olevat ennusteet.

– Jokunen soitto on yleensä aina tähän mennessä tullut, nyt ei ensimmäistäkään, kertoo Allergia- ja astmaliiton koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa.

Siitepölykaudet ovat aikaistuneet, pidentyneet ja koivu kasvaa pohjoisempana. Jo noin 15 prosenttia suomalaisista saa oireita koivun siitepölystä liiton mukaan. Koivun siitepölykautta ennustetaan laskemalla norkkoja, joita oli paljon esimerkiksi 1993, 1998 ja 2012. Huippuvuotta seuraa aina lievempi. Viime kevättä Vuorenmaa luonnehtii helpohkoksi.

Heinästä kärsii liiton mukaan joka kymmenes ja pujosta joka 20:s. Lisäksi ennusteita annetaan lepästä, jonka siitepölyä on etelässä ajoittain jo helmikuussa ja joka on usein riesa koivuallergikoille.

Vuorenmaa kannustaa ottamaan antihistamiinia ajoissa muttei viikkoja etukäteen. Hän suosittelee lääkitsemään mieluummin jo pieniä oireita kuin liian myöhään, joka on tarinoista tavallisempi. Jos yksi allergiatabletti ei tehoa, pitää kokeilla toista vaikuttavaa lääkeainetta.

Terveyskeskuksesta voi saada lähetteen siedätyshoitoon, jota saa myös yksityiseltä puolelta. Siedätyshoito kestää noin kolme vuotta. Terveydenhoitaja antaa piikkejä viikon kahden välein kolmisen kuukautta ja sitten kuukauden tai kahden välein.

Siedätyshoito aloitetaan normaalisti syyskuun alussa, jotta se vaikuttaisi keväällä. Väärällä hetkellä aloitettu siedätyshoito voi vaikeuttaa oireilua, kun siitepölyä on ilmassa.

– Palaute on ollut hyvää. Huomattavasti vähemmillä oireilla pääsee jo heti ensimmäisenä vuotena, Vuorenmaa sanoo.

Heinäallergiaa voi siedättää tableteillakin ja koivuallergiaa kausiluonteisella liuoshoidolla, joka vaatii erityisluvan. Näiden etuna on, ettei tarvitse käydä piikillä.

– Liuoshoito on ollut käytössä vuoden, mutta firmalla on toimitusvaikeuksia, Vuorenmaa harmittelee.

Liitto muistuttaa, että vakavissa ja äkillisissä allergiareaktioissa tärkein apu on adrenaliinipiikki sekä soitto 112:een. Duodecimin mukaan anafylaksiapotilaita hoidetaan Suomessa vuosittain ehkä 150–250. Reaktio alkaa usein ihon kihelmöintinä ja kehittyy huippuunsa vain 10–30 minuutissa. Muita tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi ihottuma, turvotus ja hengen vinkuminen.

– Pelkkä kurkun kutina ei tarkoita anafylaksiaa, mutta useammat etenevät oireet viittaavat vakavaan allergiseen reaktioon, Vuorenmaa kertoo.

Piikin voi ottaa varotoimena, ja 112:een pitää soittaa, vaikka kohtaus laantuisi.

Katso videolta, miten adrenaliinipiikki isketään reiteen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.