Sikainfluenssa voi perua armeijan lomia

Sikainfluenssa-aalto saattaa perua armeijan viikonloppulomia. Lääkintäeversti Matti Lehesjoen mukaan näin toimitaan, kun paljon varusmiehiä on yhtä aikaa sairaana.

-Kun riittävän suuri määrä varuskunnasta on sairaana, halutaan suojata kotiväkeä ja viikonloppulomat perutaan. Kaikki jäävät varuskuntaan, ja taudin annetaan rajoittua sinne, selittää Lehesjoki.

Vastaavasti on toimittu myös esimerkiksi tavallisten influenssa-aaltojen kohdalla. Viime keväänä lomia peruttiin Riihimäen varuskunnassa.

Tarvittaessa myös varusmiesten päiväohjelmaa muokataan.

Varuskuntiin on jo toimitettu Tamiflu-lääkettä epidemian torjumiseksi, kertoo Lehesjoki. Lisäksi varuskunnista löytyy muun maussa hengityssuojaimia ja käsihuuhdetta.

-Sotilaslääketieteenkeskus on antanut huhtikuusta lähtien kuukauden välein ohjeita siitä, mitä tehdään ja miten varuskuntien tulee varautua. Kaikkiin varuskuntiin on jaettu ohjeistusta siitä, miten hygieniaa hoidetaan.

-Varsinaisessa hoidossa tukeudumme yleiseen terveydenhuoltoon. Potilaat hoidetaan sairaanhoitopiirien perusteella kumppanuussairaaloissa, Lehesjoki selittää.

Lehesjoki muistuttaa, että Puolustusvoimilla on paljon kokemusta epidemioiden hoidosta.

-Meillähän on varasairaalajärjestelmä. Pystymme hoitamaan vaikka 200 vuodepotilasta varuskunnassa siten, että siellä on sairaanhoitaja heitä katsomassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.