Sinisillä on edelleen tulevaisuus, mutta puolueen kukkaro kutistuu

Sininen tulevaisuus jatkaa toimintaansa vastaisuudessakin, vaikka puolue menetti kaikki kansanedustajapaikkansa sunnuntaisissa eduskuntavaaleissa.

Ilman kansanedustajapaikkoja puolue ei saa puoluetukea.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho korostaa, että missään vaiheessa ei ole ollut tarkoitus lopettaa puolueen toimintaa.

–  Meillähän on kaupungin- ja kunnanvaltuutettuja pitkin maan, eikä mitään tällaista esitystä ole edes käsitelty tänään, Terho sanoi.

Sinisten puoluehallitus ja -valtuusto kokoontuivat maanantaina puimaan vaalitappion jälkeistä tilannetta eduskunnan Pikkuparlamenttiin.

–  Tietysti on taloudellinen realiteetti, kun emme ole eduskuntapuolue, että toiminta on taloudellisesti pienimuotoista, mutta se tulee jatkumaan.

Puolueen varapuheenjohtajan Tiina Ahvan mukaan tämänpäiväiset keskustelut käytiin hyvässä hengessä.

–  Tarve turvallisuus- ja perhepuolueelle ei ole kadonnut Suomesta minnekään, vaan tämän aatteen eteen tarvitaan työtä, Ahva sanoi.

Sinisten puoluekokous pohtii kesäkuussa tarkemmin puolueen uudistamista ja suuntaa.

Eurovaaleihin osallistuminen auki

Sampo Terhon mukaan eurovaaleihin osallistumisesta keskusteltiin tänään, mutta siitä tiedotetaan myöhemmin. Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen paljasti kertovansa huomenna, osallistuuko eurovaaleihin vai ei.

–  Se on kuitenkin tosiasia, että kristilliset eivät lähde vaaliliittoon meidän kanssa, jos minä olen ehdolla, ja se on aika järkyttävää, Torvinen puuskahti medialle.

Sinisten ryhmänjohtajana ollut Simon Elo ei ole lähdössä eurovaaleihin. Hän sanoi pohtivansa, jatkaako pitkällä tähtäimellä politiikassa vai tekeekö jotain muuta.

Kun ennen puoluehallituksen kokousta STT kysyi puolustusministeri Jussi Niinistöltä, mitä hän ajattelee sinisten mahdollisesta osallistumisesta eurovaaleihin, Niinistö vastasi sanomalla ainoastaan yhden nimen: Timo Soini (sin.).

Myöhemmin Niinistö kertoi Nurmijärven Uutisille, ettei hän itse ole lähdössä ehdokkaaksi.

Eduskuntauransa päättänyt Soini ei ole vielä kertonut, asettuuko ehdolle EU-vaaleissa.

Ministeripalkkiot rullaavat

Sinisten ministereille voivat juosta vielä pitkään kymppitonnin ministeripalkkiot, jos syheröisiksi povattujen hallitusneuvottelujen myötä toimitusministeristö jatkaa pitkäänkin.

Eronnut Juha Sipilän (kesk.) hallitus jatkaa toimitusministeristönä niin kauan, kunnes uusi hallitus on saatu aikaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ehdottomia juridisia sääntöjä toimitusministeristön toimiajan kestolle ei ole.

Toimitusministeristö hoitaa juoksevia asioita normaalistikin vaalien jälkeen. Entisen hallituspuolueen häviäminen kokonaan eduskunnasta on kuitenkin tässä poikkeuksellista.

–  Se osaltaan korostaa tämän toimitusministeristön luonnetta toimitusministeristönä, kun muutokset alkuperäiseen parlamentaariseen kokoonpanoon ovat niin merkittäviä. Esimerkiksi tämän yhden viime vaalikauden hallituspuolueen poistuminen parlamentista, Pöysti sanoi.

Pöystin mukaan tämä voi vaikuttaa tulkintoihin joissakin rajatapauksissa.

–  Peruslogiikka on kuitenkin sama. Se hoitaa vain välttämättömät ja kiireelliset asiat, Pöysti totesi.

Kansanedustajanpalkkio leikkautuu pois

Niin kauan kuin toimitusministeristö jatkaa, juoksevat ministereille normaalisti ministeripalkkiot. Tällä hetkellä ministerin palkkio on 10  147 euroa kuukaudessa ja pääministerin palkkio 12  173 euroa kuukaudessa. Kansanedustajina toimiville ministereille maksetaan lisäksi kansanedustajan palkkiota ja kulukorvausta. Eduskunta pidättää kuitenkin ministeriksi valituilta kansanedustajilta puolet kansanedustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta.

Nyt eduskunnasta pudonneilta ministereiltä leikkautuu tämä kansanedustajan palkkio pois.

–  Ministerin palkkiota maksetaan niin kauan kun ministerin tehtävä jatkuu, Pöysti toteaa.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 17.05: Korjattu 2. kappale muotoon "ilman kansanedustajapaikkoja puolue ei saa puoluetukea". Jutussa luki aiemmin, että puolue menettäisi puoluetuen, mutta siniset eivät saaneet sitä aiemminkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.