Sipilä: EU:n huippukokous käsittelee Gazan kriisiä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo, että EU-johtajat käsittelevät Lähi-idän kärjistynyttä kriisiä ensi keskiviikkona Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa.

Jerusalemissa ja Gazassa on ollut levottomuuksia, joissa on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä. Ainakin 37 palestiinalaista on saanut surmansa israelilaissotilaiden tulituksessa.

– Tämä nousee pinnalle. Keskiviikkona ja torstaina riittää puhuttavaa Syyrian tilanteesta ja Iranin ja Israelin konfliktista, tästä ja USA:n vetäytymisestä Iranin ydinsopimuksesta. Näistä riittää puhuttavaa, Sipilä arvioi Savon Sanomille maanantaina Kuopiossa.

– Suomi tuomitsee väkivallan. Lähetystön siirtäminen on laukaissut tilanteen, Sipilä toteaa.

Presidentti Donald Trumpin joulukuussa julkistama päätös siirtää USA:n lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin on synnyttänyt väkivaltaisuuksia. Lähetystön avajaisten aikaan Gazan palestiinalaisalueen rajalla on ollut rajuja kahakoita, joissa on palestiinalaislähteiden mukaan kuollut kymmeniä ihmisiä.

Presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini (sin.) ja Sipilä ovat keskustelleet tilanteesta.

Pääministeri Sipilä osallistuu EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokoukseen Bulgariassa Sofiassa ensi torstaina. Keskiviikkona Sipilä osallistuu EU-johtajien epäviralliselle illalliselle.

EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokouksen alkuperäisenä tavoitteena oli vahvistaa EU:n ja Länsi-Balkanin maiden suhdetta. Huippukokoukseen osallistuvat EU-maiden johtajien lisäksi EU:n kuuden Länsi-Balkanin kumppanin eli Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Serbian, Montenegron, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian ja Kosovon johtajat.

Kuolonuhrien määrä Gazan lähetystöprotesteissa nousee

Uusimmat

Kotimaa

Näkökulma: Keskustan ja vihreiden järkiavioliitossa kipinät sinkoilevat heti papin aamenen jälkeen

Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa – karhukolari samalla seudulla myös toissa päivänä

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.