Sipilä: En enää ota yhteyttä toimittajiin itseäni koskevissa jutuissa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi kyselytunnilla, että ei ole enää yhteyksissä toimituksiin ja toimittajiin itseään koskevissa jutuissa. Hän sanoi oikaisevansa jutut tarvittaessa toisella tavalla.

Sipilä lähetti perjantain ja lauantain aikana Ylen toimittajalle lähes 20 sähköpostia. Sipilä hermostui Ylen uutisointiin, joka koski pääministerin mahdollista esteellisyyttä Terrafamen rahoituspäätöksessä.

Kyselytunnilla Sipilä sanoi, että hänen palautteensa koski ainoastaan sitä, että häntä olisi pitänyt kuulla ennen jutun julkaisua. Hän vetosi journalistin ohjeeseen numero 21.

– Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä, ohjeessa sanotaan.

Yle oli lähettänyt sähköpostilla Sipilälle ja hänen kahdelle avustajalleen haastattelupyynnön lähes kaksi tuntia ennen jutun julkaisua. Sipilän mukaan hänen kommenttinsa juttuun olisi saanut ottamalla hänen avustajiinsa yhteyttä puhelimella tai tekstiviestillä.

Aiemmin Sipilä on väittänyt, että Ylen jutussa olisi vakava väite, jonka mukaan Sipilä suosisi sukulaisiaan. Ylen jutussa ei kuitenkaan ole tällaista väitettä. Sipilä kritisoi Yleä perjantai-iltana myös blogissaan, jossa hän väitti "Ylellä olevan jälleen väärät tiedot". Kyselytunnilla Sipilä vetosi opposition toistuvasti asiasta kysyessä vain oikeuteensa tulla kuulluksi.

– En ole painostanut Yleä, en ole yrittänytkään vaikuttaa heidän juttujensa sisältöön, Sipilä sanoi.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoi keskiviikkona, että Sipilä oli ilmaissut ennen sunnuntaista pääministerin haastattelutuntia, ettei halunnut puhua Terrafame-kohusta ohjelmassa.

– Emme noudattaneet pääministerin ilmoittamaa toivomusta tässä asiassa, Jääskeläinen kertoi.

Ohjelman vetäjä Jari Niemelä kertoi STT:lle, ettei ollut tietoinen Sipilän toiveesta. Niemelä aloitti ohjelman Terrafame-kysymyksellä, eikä jatkokysymyksiä aiheesta noussut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ylen Jääskeläinen: Varoituksia ei ole annettu journalismin takia

Ylen toimittaja julkaisi Sipilän ja Ylen väliset viestit - lue sanasta sanaan

Näin Sipilän Yle-viestejä kommentoidaan: "Onkohan hän tunteineen pätevä tehtävään?"

Ex-pomo MT:ssä: Ylen journalismiin puututtu varsinkin tällä hallituskaudella

HS: Ylen Ruben Stiller pelkäsi potkuja Sipilä-jupakassa

Ylen toiminnasta Sipilän tapauksessa kantelu

SDP ja vihreät vaativat Sipilän Yle-sähköpostien julkaisua

Sipilä: "En ole sulkenut kenenkään suuta, en todellakaan"