Sipilä: Keskusta esittää pienten lasten koulua

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on palannut kakkaroiden äärelle linjapuheessaan puoluekokouksessa Sotkamossa.

Sipilä esitteli puheen aluksi seuraavien vaalien kakkaran, joka on hänen mukaansa "Luottamuksen apila".

– Luottamuksen apilassa on vahva luottamuksen varsi, 18 millin teräsputkesta tehty, ja siinä on neljä apilanlehteä niin kuin kepulaisessa apilassa on, Sipilä sanoi vedettyään kapistuksen lavalle.

Sipilä sanoi, että kaikki toiminta perustuu luottamukseen ja siksi tämä teema nousee keskiöön.

– Luottamuksen apila seisoo tukevasti kuntoon laitetun Suomen maaperällä ja saa sieltä jatkuvan elinvoiman ja ravinnon. Luottamuksen apila ei anna pelolle sijaa, vaan se luo toivoa.

Sipilän mukaan apilan lehdet ovat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto.

Jatko-opintovalmiudet lisättävä oppivelvollisuuden kriteereihin

Osaavan kasvun teeman alla keskusta esittää muun muassa pienten lasten koulua, jossa esikouluvuosi ja peruskoulun kaksi ensimmäistä vuotta muodostaisivat joustavan kokonaisuuden.

– Jos asiat tarttuvat ja kotona on asiat kunnossa, sieltä voitaisiin edetä kolmea vuotta ripeämmin. Jos taas lapsi ja perhe tarvitsevat pidempään tukea, he sitä myös saisivat ilman pelkoa minkäänlaisesta leimautumisesta, Sipilä sanoi tänään puheessaan keskustan puoluekokouksessa.

Hänen mukaansa toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain, kun perustaidot on saatu riittävään hallintaan.

– Kakkosluokalla olisi tätä varten oma tsekkauspisteensä, Sipilä sanoi.

Sipilä otti kantaa myös oppivelvollisuuskeskusteluun.

– Esitämme oppioikeutta. Se tarkoittaa oppivelvollisuuden pidentämistä yhdellä vuodella sekä jatko-opintovalmiuksien lisäämistä peruskoulun oppimäärän lisäksi oppivelvollisuuden kriteereihin, Sipilä sanoi.

Alle 18-vuotias koulunsa keskeyttänyt ohjattaisiin Sipilän mukaan uudelleen.

Sosiaaliturvan velvoitettava pienen työn tekemiseen

Ensi vaalikauden jättiuudistus on sosiaaliturvan remontti, jossa on keskustan mukaan luotava malli, joka kannustaa ja velvoittaakin pienenkin työn vastaanottamiseen. Lisäksi pitää Sipilän mukaan tarttua asumisen jatkuvasti kasvaviin menoihin, sillä ne ovat monelle suomalaiselle taloudellisen pärjäämisen suurin ongelma.

Perhevapaauudistukseen keskusta on Sipilän mukaan valmis.

– Mutta: emme lähde tietoisesti heikentämään pienituloisten perheiden toimeentuloa vauvavuosina. Satsaisimme isien läsnäolon vahvistamiseen – sitä valintaa harva mies on koskaan katunut, Sipilä sanoi puheessaan.

Sipilän mukaan maatalouden kannattavuuden parantamiseksi pitää löytyä keinoja.

– Olemmekin sopineet maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanssa, että kutsumme johdollani elintarvikealan toimijat koolle keskustelemaan keinoista vielä ennen juhannusta, Sipilä kertoi.

"Olen joutunut käymään itseni kanssa aikamoisen painin"

Puheensa lopussa Sipilä kertoi pohdinnoista, joita hän on käynyt läpi jatkoaikeidensa suhteen.

– Haluan teille rehellisesti kertoa, että olen myös joutunut itseni kanssa käymään aikamoisen painin. Olen miettinyt sitä, jaksanko vielä innostua, jaksanko neuvotella, olla sitkeä sekä pystynkö olemaan hyvä innostaja ja tulevaisuuteen katsova ja uskova johtaja.

Sipilä sanoi pystyvänsä kirkkain silmin vakuuttamaan olevansa valmis.

Tässä kohtaa hän sai kokousväeltä pitkät aplodit.

– Olen tänään ylpeä tehdystä, mutta vielä enemmän olen innostunut tulevasta, edessämme olevasta neljästä vuodesta, Sipilä sanoi.

Sipilä on saamassa tänään Sotkamossa jatkokauden ilman suoranaista kilpailua.

Keskustan puoluekokous: Pääministeripuolue etsii itselleen uutta suuntaa

Sipilä ja Orpo saamassa jatkokaudet, keskustalle uusi puoluesihteeri – puoluekokoukset jatkuvat