Sipilä: Mattilalta odotetaan ehdotusta Lääkeviraston paikasta pian

Jahkailu Suomen Lääkevirasto-hakemuksesta jatkuu. Suomi ei ole vielä onnistunut päättämään, mihin kaupunkiin se tavoittelee Britannialta vapautuvaa EU:n Lääkevirastoa, jota lähes kaikki muutkin EU-maat toivovat itselleen.

EU-huippukokoukseen torstaina osallistuneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus odottaa yhä ehdotusta sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta (uv.).

– En halua mennä esittelevän ministerin edelle, mutta päätös pitää tehdä pian, koska hakemus pitää täydentää heinäkuun loppuun, Sipilä sanoi Brysselissä.

Empiminen on herättänyt epäilyjä siitä, hakeeko Suomi virastoa edes vakavissaan. Sipilän mukaan "prosessi tehdään tosissaan". Samalla hän muistuttaa, että Suomessa on jo Kemikaalivirasto, joka on yksi EU:n suurimmista.

Päätöstä Lääkeviraston sijaintipaikasta vaikeuttaa se, että hallitus ei ole vieläkään sopinut, siirretäänkö kotimaisen Lääkeviraston pääpaikka Kuopioon Helsingistä. EU:n lääkeviraston olisi luontevaa sijaita samassa kaupungissa.

Hallitus joutuu harkitsemaan, mikä kaupunki täyttäisi parhaiten kriteerit, joita komissio on valmistellut jäsenmaiden päätöksen tueksi. Yhtenä kriteerinä on todennäköisesti ainakin se, että uusi kaupunki on riittävän houkutteleva, jotta työntekijät haluavat muuttaa sinne Lontoosta.

– Luulen, että kaupungin päättäminen ei ole lopulta kovin vaikeaa, kun olen noita speksejä katsellut, Sipilä arveli.