Sipilä: Nyt on arvioitava, onko tietovuodosta syntynyt jotain vahinkoa ja mistä vuoto on peräisin

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus saa huomenna raportin HS:n tietovuotoasiasta. Raportti tulee Sipilän mukaan tiedoksi myös huomenna presidentti Sauli Niinistön johdolla koolla olevaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ministerivaliokuntaan.

Sipilän mukaan nyt on arvioitava, onko tietovuodosta syntynyt jotain vahinkoa ja mistä vuoto on peräisin. Myös sitä pitää hänen mielestään lopulta arvioida, onko lainsäädäntö ajan tasalla.

– Tämä on vakava asia, ja kyllä meidän lainsäädäntömme on tässä asiassa käsittääkseni hyvin selkeä. Tiedon luovuttaminen, levittäminen ja julkaiseminen on rangaistavaa, ja siitä näkökulmasta sitä käsitellään ja poliisi tutkii.

Poliittisia seurauksia ei Sipilän mielestä ole odotettavissa. Hänen mukaansa vuoto ei vaikuta myöskään tiedustelulainsäädännön valmisteluun, joka kulkee omaa prosessiaan.

Pääministeri ei kommentoi Helsingin Sanomien toimintaa asiassa.

– Siihen poliisi ottaa kantaa sitten. Poliisi tutkii asian, ja luotan täysin suomalaisiin viranomaisiin tässä.

 

Orpo toivoo vuotajan joutuvan vastuuseen

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä johtopäätösten aika on aikanaan sen jälkeen, kun viranomaiset ovat tutkineet asian.

– Todella toivon, että henkilö tai henkilöt, jotka ovat salaisia asiakirjoja antaneet eteenpäin, joutuvat vastuuseen.

Orpon mielestä se, että keskeisiin turvallisuuskysymyksiin liittyviä asiakirjoja vuotaa julkisuuteen, ei ainakaan paranna Suomen tilannetta kumppaneiden silmissä.

Hänen mukaansa keskeisiä asiassa ovat vastuulliset ministeriöt ja virkatahot sisäministeriössä ja puolustusministeriössä ja he myös antavat hallitukselle huomenna selvityksen.