Sipilä: Paperittomien auttamista ei kriminalisoida

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan paperittomien ihmisten auttamista ei ole tarkoitus kriminalisoida. Sipilä sanoi sunnuntaina Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla, että auttamalla ei kuitenkaan saa estää viranomaisten toimintaa.

– On itsestään selvää, että jatkossakin lähimmäistä pitää voida auttaa.

Sipilän mielestä budjettiriihessä esille nousseella asialla on politikoitu turhaan. Jos turvapaikanhakija on saanut lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen, on poliisin tehtävä ilmoittaa se. Viranomaisten toimintaan ja päätöksiin on säilytettävä luottamus, Sipilä sanoi.

– Mielestäni myöskään kirkko ei saa estää viranomaisia panemasta toimeen lainvoimaisia päätöksiä. Tässä kulkee se lain raja. Meidän pitää luottaa siihen, että suomalaiset viranomaiset tekevät oikeita päätöksiä.

Majoittamista ei itsessään ole tarkoitus kriminalisoida, ellei tarkoitus ole piilotella palautettavaksi määrättyjä ihmisiä, Sipilä määritteli

Turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö pitää voida estää, Sipilä sanoi ja totesi, että Suomeen tuli poikkeuksellisen paljon hakijoita vuonna 2015.

– Heistä valtaosa on oikealla asialla, mutta joukossa on niitäkin, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Solidaarisuusverosta keskustellaan 

Budjettiriihen jälkeen syntyi hämminkiä myös ylimääräisestä solidaarisuusverosta, jota peritään suurista, yli 72 300 euron vuosituloista. Riihessä päätettiin jatkaa tämän niin sanotun raippaveron voimassaoloa, mutta erimielisyyttä syntyi siitä, oliko päätös tehty yhdeksi vai kahdeksi vuodeksi.

Sipilä sanoi keskustelleensa asiasta perjantaina valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa.

– Minulle on ollut täysin selvää, että kaikki veropäätökset tehtiin kahdeksi vuodeksi. Kyllä tähänkin asiaan ratkaisu löytyy. Jos se on epäselvää, niin kyllä täytyy se keskustelu käydä, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi, että hänen mielestään veron poistaminen olisi ollut tässä tilanteessa huono signaali. 

Uusi hallitus pääsee "sössimään" hyvän talouskehityksen 

Sipilän mukaan tavoite lopettaa valtion velkaantuminen vuonna 2021 on mahdollista saavuttaa.

– Jos työllisyyskehitys jatkuu samalla kulmakertoimella kuin viimeisen vuoden aikana, me olemme erittäin lähellä tuota tavoitetta. Jos talouden kasvu kyetään pitämään parin prosentin paikkeilla, me olemme erittäin lähellä tuota tavoitetta.

Sipilä lisäsi, että vuoden 2021 kehitykseen toki vaikuttaa seuraava hallitus, jonka toimiin hän ei vaikuttanut täysin luottavan.

– Vuonna 2021 ehtii jo uusi hallituskin sössiä sen, mitä tämä hallitus on tehnyt. Mutta nyt nämä toimet selvästi auttavat, Sipilä visioi.