Sipilä: Tulijoiden joukosta on erotettava paremman elintason etsijät – Sotaa pakeneville on pidettävä "sydän lämpimänä"

Venäjän kanssa ei ole vielä päästy sopuun konkreettisista toimista, joilla itärajan muuttoliike saataisiin hallintaan, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan Venäjän kanssa on neuvoteltu toimintasuunnitelmasta, joka sisältää päivittäin ja viikoittain tapahtuvia toimia. Pääministeri ei suostu avaamaan suunnitelman sisältöä.

Sipilä on hyvin niukkasanainen keskustelusta, jonka hän kävi keskiviikkona puhelimessa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin kanssa.

– (Konkreettisista toimista) ei vielä päätöstä ole. Niistä kerrotaan, kun me olemme niistä yksimielisiä, Sipilä sanoi illalla Lontoossa.

Sipilä ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko Venäjä luvannut panna tilanteen hallintaan.

– Erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä tätä asiaa on hoidettu. Olemme aika avoimesti ideoineet erilaisia keinoja.

Sipilä ei myöskään kertonut, millä aikavälillä tulijoiden reitti itärajan yli pitäisi saada katkaistua. Hänen mukaansa tulijamäärien on alettava laskea "jollakin järjellisellä aikataululla".

Sipilän mukaan asiaa ratkotaan edelleen ensisijaisesti kahdenvälisesti Venäjän kanssa.

Sipilä pitää presidentti Niinistön puhetta tervetulleena

Pääministeri Sipilä sanoo ymmärtävänsä presidentti Sauli Niinistön näkemyksiä Eurooppaan kohdistuvasta muuttoliikkeestä. Sipilän mukaan presidentin puheessa valtiopäivien avajaisissa oli hyvää pohdiskelua tolkun ihmisen näkökulmasta.

Sipilä on presidentin kanssa samaa mieltä siitä, että eri syistä Eurooppaan pyrkivien erottelu on hyvin tarkkaa tasapainoilua.

Sipilä puhuu presidentin tavoin kansainvaelluksesta, johon liittyy myös terrorismin uhkaa ja rikollisuutta.

– Meidän ei pidä olla siinä sinisilmäisiä, pääministeri sanoi illalla Lontoossa.

– Mutta keskustelussa ei saa unohtaa sitä, että kuitenkin (tulijoiden) ydin on niitä, jotka pakenevat henkilökohtaista hätää ja sotaa ja ovat kärsineet monenlaista, jota emme Suomessa voi kuvitellakaan.

Sipilän mukaan sotaa pakeneville on pidettävä "sydän lämpimänä", mutta tulijoiden joukosta on erotettava paremman elintason etsijät, jotka eivät saa turvapaikkaa.

– Tämä on häirinnyt tässä keskustelussa, että äärilaidat keskustelevat ja siitä tulee kaksinapaista ja kärjistynyttä. Sanoipa melkein mitä tahansa, aina sen toinen laita tulkitsee vihamielisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.