Sipilä: Verojen osuudesta budjetin kokonaisuudessa tulossa aika pieni

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan työttömyysvakuutusmaksujen aleneminen tarkoittaa budjettiriihen ratkaisuissa sitä, että verojen osuus kokonaispaketista tulee olemaan aika pieni.

Hänen mukaansa maksujen aleneminen on hyvä ja odotettu uutinen, joka vähentää painetta sekä tuloveronkevennyksiin että toisaalta haittaverojen kiristyksiin.

– Verotuksen puolella ei ole odotettavissa kovin isoa pakettia, Sipilä sanoi budjettiriihen alkaessa Kesärannassa.

Sipilä sanoo, että jos jotain verotuksen osalta tehdään, painottuvat toimet hallitusohjelman mukaisesti pieni- ja keskituloisiin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi maksujen helpottavan hallituksen puhdetta "aika tavalla".

– Tässä toteutuu se, että palkansaajien verotus ei kiristy kenelläkään tämän päätöksen myötä, Orpo sanoi.

Työttömyysvakuutusrahaston hallitus kertoi aiemmin tänään esittävänsä tuntuvaa alennusta työttömyysvakuutusmaksuihin. Palkansaajien maksujen osalta alennus olisi 0,4 prosenttiyksikköä. Euroissa palkansaajien maksujen alennus tarkoittaisi noin 320:tä miljoonaa euroa.

 

"Pidetään velkaantuminen niin pienenä kuin mahdollista"

 

Ministereiden mukaan vaalikauden viimeisessä riihessä ei lähdetä törsäämään, vaan tiukka budjettikuri jatkuu ja aiemmin sovituista kehyksistä pidetään kiinni.

– Se pieni liikkumavara mikä meillä on, niin varmaan sitten keskustelua käydään kasvun, työllisyyden, maatalouden kriisin ja Itämeren ympärillä. Mutta kovin paljoa meillä ei liikkumavaraa ole, niin kuin hyvin tiedätte, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Orpo ei vielä ottanut kantaa siihen, voidaanko myös alijäämää pienentää aiottua reippaammin työttömyysvakuutusmaksun alenemisen vuoksi. Pohjana oleva valtiovarainministeriön budjettiehdotus on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Orpon mukaan lopputulemaan vaikuttavat muun muassa tuoreet ennusteet talouden kehityksestä, mutta myös se, millaisista menonlisäyksistä hallitus päättää.

– Se nähdään sitten, mitä viivan alle tulee, kun ollaan maalissa. Tavoite on tietenkin se, että pidetään velkaantuminen niin pienenä kuin mahdollista, Orpo sanoi.

 

"Rintamakarkuruudesta kärsivät kaikki palkansaajat"

 

Vauhdilla parantunut työllisyystilanne on luonut tilaa työttömyysvakuutusmaksujen alentamiseen. Alennuksen suuruudesta on ollut vääntöä työmarkkinajärjestöillä. SAK ja STTK ovat ajaneet maksuihin pienempää alennusta kuin työnantajapuoli ja Akava.

Työttömyysvakuutusrahaston hallituksen puheenjohtajan Saana Siekkisen mukaan ratkaisusta äänestettiin ja korkeampaan alennuksen päädyttiin äänin 9–5, kun SAK:n ja STTK:n edustajat hallituksessa äänestivät odotetusti pienemmän maksualennuksen puolesta.

– Tietysti talouden kehitys ja työllisyyskehitys ovat olleet todella hyviä. Tulosennusteemme myös tälle vuodelle on noussut koko ajan.

Siekkisen mukaan näkemyseroissa oli kyse painotuseroista.

– Maltillisemman alennuksen kannalla olleet olivat varovaisempia ja haluaisivat enemmän kerätä puskuria seuraavan taantuman varalle, Siekkinen sanoi.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan nykyisessä taloustilanteessa STTK kannattaa maksun maltillista alentamista, mutta pitää esitettyä lukua ylimitoitettuna ja kilpailukykysopimuksen vastaisena.

Palola oli erittäin pettynyt siihen, että palkansaajien yhteistyö petti vakuutusmaksusta päätettäessä. Hänen mukaansa veroalennusinto ajoi yhden järjestön palkansaajajärjestöjen yhteistyön edelle ja työnantajien leiriin.

– Koko palkansaajaliikkeen väliseen yhteistyöhön tämä jättää ikävän jäljen. Yhteistyö ei ole asia, jota tehdään vain itselle edullisissa asioissa. Pidemmällä tähtäimellä rintamakarkuruudesta kärsivät kaikki palkansaajat, Palola sanoi tiedotteessa.

Työttömyysvakuutusrahaston hallitus käsitteli maksuasiaa tänään, ja rahaston hallintoneuvosto päättää torstaina esityksestään sosiaali- ja terveysministeriölle.

Vasemmistoliitto kiristäisi ympäristöveroja ja palauttaisi varallisuusveron

Työttömyysvakuutusmaksuihin tulossa reipas alennus – palkansaajien osalta 320 miljoonaa euroa

Uusimmat

Kotimaa

Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta annetaan tänään tuomio – epäilty ilmoittautui poliisille keväällä

Kittilä-käräjillä kuullaan irtisanotun kunnanjohtajan miestä ja hissiyhtiön hallituksen ex-puheenjohtajaa

Helsingin Sanomat alkaa julkaista ilmaisjakelulehtiä pääkaupunkiseudulla – Keskisuomalaisen Kangaskorpi: "Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi"

Vapaavuori väläyttää Helsingin irtautumista Kuntaliitosta – pitää mahdollisena suurten kaupunkien yhteistyötä

Puolustusvoimien historian korkea-arvoisin naisupseeri Inka Niskanen Karjalan lennostoon hävittäjälaivueen komentajaksi

Poliisi epäilee, että 13 vuotta sitten kadonneen miehen ruumis piilotettiin autiotalon maakellariin – syyttäjän mukaan mies kuristettiin henkilöautossa

Poliisin haaviin jäi Helsingissä liki 50 kiloa amfetamiinia – "Kyseessä on ulkomailta johdettu rikollisorganisaatio"

Nuorehko mies kuoli hissiturmassa Helsingissä – puristui kuoliaaksi

Coca-Colan joulurekan tulo herättää runsaasti keskustelua: "Kukaan ei ole ketään pakottanut tulemaan paikalle"

Kommentti: Siniset joutuvat hakemaan apua lilliputeista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.