Sipilä Ylellä: Itävallan tapaus osoittaa, minkälaisissa vesissä oikeistopopulismi Euroopassa pyörii

Perussuomalaisten hakeutuminen eurooppalaisten oikeistopopulistien yhteenliittymään kirvoittaa arvostelua muilta puoluejohtajilta. Neljän suurimman puolueen johtajat ottivat toisistaan mittaa maanantaina Ylen vaalitentissä.

Itävallassa maahanmuuttovastaisen ja nationalististen FPÖ:n johtaja, varaliittokansleri Heinz-Christian Strache erosi viikonloppuna, kun julkisuuteen tuli video, joka paljasti hänen olevan valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

FPÖ on yksi puolueista, joka saattaa vaalien jälkeen kuulua EU-parlamentissa samaan nationalististen puolueiden ryhmään kuin perussuomalaiset.

Samaan puolueryhmittymään olisi menossa myös Italian Lega ja ehkä myös Ranskan Kansallinen liittouma, joilla molemmilla on kytköksiä Venäjään.

Kokoomuksen Petteri Orpo arvioi, ettei kyse ole vain Itävallan tapauksesta.

–  Oikeistopopulistit eri puolilla Eurooppaa ovat avoimen Venäjä-myönteisiä. En minä sinänsä Jussi sinun mielipiteitäsi tai toimintaasi epäile.

–  Mutta jos teidän ryhmänne istuu Euroopan parlamentissa samassa ryhmässä kuin (sisäministeri Matteo) Salvinin johtama puolue, jotka suoraan sanovat, että he haluavat hajottaa ja horjuttaa Euroopan unionia. Se ei ole isänmaallista, vaan huolestuttavaa.

Keskustan Juha Sipilä siirsi keskustelun muiden poliittisten ryhmien ongelmatapauksiin.

–  Joka ryhmällä on omat Orbaninsa, Sipilä sanoi.

Unkaria itsevaltaisempaan suuntaan vienyt Fidesz-puolue ja Viktor Orban kuuluvat kokoomuksen kanssa samaan EPP-ryhmään.

–  Seinät ovat aika leveällä tuolla Eurooppa-puolueissa, eikä me perussuomalaisia voida syyttää tästä Itävallan tapahtumasta. Mutta erittäin vakavasta tapahtumasta on kysymys, Sipilä sanoi.

Myös Sipilän mukaan ilmi tullut tapaus osoittaa "minkälaisissa vesissä oikeistopopulismi Euroopan kentillä pyörii.

SDP:n Antti Rinne toivoi, että korruptiotapauksista päästäisiin eroon.

–  Mutta ei niin, että syytetään mitään puolueryhmittymää tästä

Halla-aho vertasi tapahtunutta Suomen vaalirahaskandaaliin. Puolue odottaa FPÖ:n siivoavan ongelmat.

–  Poliittinen korruptio ja luottamusaseman väärinkäyttö ja ylipäätään vallan väärinkäyttö ei valitettavasti ole tuntematon ilmiö politiikassa.

Sotilaallisia harjoituksia EU:lle?

Tentin puolustusyhteistyötä käsitelleessä osiossa kokoomuksen Orpo vaati, että EU:n avunantolauseketta vahvistettaisiin yhteisillä harjoituksilla, joissa harjoiteltaisiin avun antamista ja vastaanottamista.

Ensin voitaisiin hänen mukaansa harjoitella varautumista hybridiuhkiin, mutta ehkä myös perinteisillä sotavoimilla.

–  Suomen pitää omalla puheenjohtajakaudellaan käyttää tilanne hyväksi, ja pyrkiä vahvistamaan Lissabonin sopimuksen pykälää.

Rinteen mukaan SDP ja kokoomus ovat lähtökohtaisesti samaa mieltä siitä, että avun antamista ja vastaanottamista pitää harjoitella.

Sipilä vaikutti lämpenevän yhteisille harjoituksille, mutta ei sotilaallisille harjoituksille.

Uusimmat

Kotimaa

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.