Sipilä ja Orpo toivovat malttia keskusteluun kaksoiskansalaisista: Nyt liikaa draamaa ja ylikierroksia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivovat malttia muutamia päiviä julkisuudessa velloneeseen keskusteluun kaksoiskansalaisuudesta. He pitävät kysymystä erittäin monimutkaisena asiana ja korostavat, että hallitusohjelmassa on luvattu selvittää kaksoiskansalaisuuteen liittyvät kysymykset. Selvitystyötä tehdään parhaillaan useissa ministeriöissä.

– Tämä helposti karkaa käsistä. Tässä ei ole tarkoitus millään tavalla syyllistää kansalaisia, joilla on Suomen kansalaisuuden lisäksi joku toinen kansalaisuus, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan tietyissä turvakriittisissä tilanteissa voi kuitenkin syntyä lojaalisuus- tai eturistiriitatilanne, jota varten lainsäädäntöä ehkä joudutaan tarkistamaan. Sipilä kuitenkin korostaa, että ratkaisun tulee kunnioittaa kansalaisten perusihmisoikeuksia.

Orpo pitää luonnollisena, että kaksoiskansalaisuuteen liittyviä kysymyksiä selvitetään, ja jossain vaiheessa hallitus arvioi, onko tarvetta lainsäädäntömuutoksille.

– Julkisuudessa käydään ylikierroksilla ja dramatisoidaan asioita. Toivoisin malttia. Hallitus tekee rauhassa selvitystyönsä ja katsoo vaatiiko asia muutoksia, Orpo sanoo.

"En minä näe, että tässä olisi ongelmaa"

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ihmettelee, miksi kaksoiskansalaisuus on noussut pinnalle nyt, koska asia on ollut näkyvästi esillä aikaisemminkin. Hänkin varoittaa liiasta dramatisoinnista. Nerg muistuttaa, että nykyinen lainsäädäntö on rakennettu sen pohjalle, että ulkosuomalaiset ja Suomeen tulleet voivat säilyttää oman kansalaisuutensa.

– En minä näe, että tässä olisi ongelmaa. Tämä on tyypillinen kysymys, jossa arvioidaan tilanteita turvallisuusnäkökulmasta uudelleen ja etsitään ratkaisua.

Nergin viittaa Krimin tapahtumiin sekä terroristi-iskuihin sanoessaan turvallisuusympäristön muuttuneen. Nyt joudutaan keskustelemaan lojaliteettikysymyksestä sekä valtioiden turvallisuudesta. Nerg ei kuitenkaan näe kaksoiskansalaisia suurena turvallisuusriskinä.

– Jos rikollinen haluaa tehdä jotakin, hän tekee sen ovelasti. Tämä (kaksoiskansalaisuus) olisi liian läpinäkyvää.

"Aika harvoin rikolliset käyttävät itsestään selviä ja helppoja keinoja"

Nergin mukaan rikosten torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä riittää ongelmia, koska uusia asioita nousee jatkuvasti pöydälle.

– Jos halutaan käyttää viekkaita keinoja, niin he osaavat käyttää niitä niin kuin rikolliset yleensä. Aika harvoin rikolliset käyttävät itsestään selviä ja helppoja keinoja.

Nergin mukaan mahdollisten rajoitusten kohdalla saatetaan törmätä perustuslaillisiin ongelmiin, jos ollaan puuttumassa yksilön oikeuksiin ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) näkee kysymyksen turvallisuusriskistä toisin kuin Nerg.

– Kaksoiskansalaisuus voi olla riski, mutta se voi olla myös henkilölle itselleen turvallisuusriski, Risikko sanoo.

Hän kertoo, että keskustelua kaksoiskansalaisuudesta on käyty pitkin matkaa eri hallituksissa. Hänkin odottaa nyt käynnissä olevia selvityksiä.

– Kun kaikki selvitykset valmistuvat, sitten ollaan viisaampia päättämään siitä, miten edetään.

Risikko kertoo, että sisäministeriössä käynnistyi joulukuussa selvitys, joka koskee rajavartiostoa ja puolustusministeriötä. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) selvittää virkamieslain mahdollista uudistamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Keskustan Kurvinen ei pyri puoluejohtajaksi, vaan haluaa pysyä puoluetta vakauttavana voimana kisan aikana ja sen jälkeen

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Suomessa on todettu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Rajavartiolaitoksen auton alle sijoitettu pommi räjähti Torniossa viime yönä

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Tänään 1,9 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia

Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lyhennysvapaita asuntolainoihin – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.