Sipilä ja Rinne hävinneet eniten, kun siirtyivät politiikkaan - Sipilä yli 40 miljoonaa

Vaikka puolueen puheenjohtajat eivät juurikaan saa korvausta työstään, he ansaitsevat varsin hyvin, sillä he ovat joko kansanedustajia tai ministereitä. Viimeisten verotietojen mukaan puoluejohtajista eniten tienaavat hallituksessa istuvat ministerit.

Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta väistynyt ulkoministeri Timo Soini tienasi 172 016 euroa. Valtiovarainministerin Petteri Orpon (kok.) tulot olivat 148 453 euroa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai ansiotuloja 147 000 euroa, mutta pääomatulot nostivat tuloja reilusti ylöspäin. Pääomatuloja tuli 246 966 euroa.

Halla-aho tienaa 16 500 kuussa

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho tienasi 96 021 euron ansiotulot. Tämän lisäksi hän sai lähes saman verran verotonta tuloa.

Meppi tienaa noin 16 500 euroa kuukaudessa. Veronalainen palkka on 8 484 euroa ja yleinen veroton kulukorvaus 4 342 euroa kuukaudessa. Veroton päiväraha on 307 euroa päivältä. Vaikka viikkotyöaika jäisi kolmeen päivään viikossa, tekee summa 3 684 euroa kuukaudessa.

RKP:n Anna-Maja Henrikssonin tulot olivat 116 868 euroa ja SDP:n Antti Rinteen 113 614 euroa. Muiden puolueiden puheenjohtajien ansiotulot jäivät alle sadan tonnin. Vihreiden Ville Niinistö tienasi 73 021 euroa, vasemmistoliiton Li Andersson 68 361 euroa ja kristillisdemokraattien Sari Essayah 57 340 euroa.

Sipilä menettänyt yli 40 miljoonaa

Politiikkaan siirtyminen saattaa merkitä merkittävää ansiotason laskua. Näin on käynyt ainakin Rinteelle ja Sipilälle.

Kun Rinne toimi Ammattiliitto Pron puheenjohtajana, Rinteen ansiot olivat verotietojen mukaan 218 142 euroa vuodessa eli lähes puolet enemmän kuin nyt kansanedustajana. Tulojen puolesta Rinteen olisi kannattanut pysyä ay-johtajana.

Arvopaperin tuoreen laskelman mukaan Sipilän siirtyminen liike-elämästä politiikkaan on maksanut hänelle menetettyinä tuloina ja arvonnousuna noin 41 miljoonaa euroa. Ennen vuoden 2015 vaaleja Sipilä päätti keskittyä poliittiseen uraansa ja luopua muista intresseistä. Yksi näistä intresseistä oli lähes viiden prosentin omistusosuus teknologiayhtiö Elektrobitissä eli nykyisessä Bittiumissa.

Sipilä myi viimeiset osakkeensa syksyllä 2013 1,02 euron kappalehintaan. Nyt Bittiumin osake on yli 7 euroa. Sipilän osakepotin arvo olisi nyt reilut 43 miljoonaa euroa. Lisäksi hän olisi kuitannut neljältä keväältä yli neljän miljoonan euron osingot.

Puolueet eivät maksa johtajilleen palkkaa

Uusimmat

Kotimaa

Keskustassa myönnetään: Aluepolitiikassa pakko parantaa juoksua

122 peltipoliisin kameraa päällä nyt yhtä aikaa - Suonenjoella ja Kiuruvedellä räpsyy

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä

Pohjois-Koreasta loikannut kenraalin poika kertoo nuorten suhtautuvan välinpitämättömästi maan johtoon

Britanniassa vastustusta herättänyt Coca-Colan joulurekka tulee myös Suomeen ja Kuopioon – "Tämä ei ole mikään lasten tapahtuma"

Sitran selvitys: Suomi voisi leikata merkittävästi päästöjä ja säästää samalla jopa rahaa

Keskusta kamppailee mielikuvia vastaan

Tyrmäävä lausuntopalaute ei ole muuttamassa tielinjauksia

Lentovero saa niukasti kannatusta eduskuntaryhmissä – vain kaksi puoluetta yhdeksästä on valmis esittämään veroa hallitusohjelmaan

Kittilän virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Antti Rinnettä ja Mikko Kärnää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.