Sipilä luopuu keskustan puheenjohtajuudesta syyskuussa – blogikirjoitus: "Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Twitterissä, että keskustalle valitaan uusi puheenjohtaja syyskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa. Asiasta päätti keskustan tänään koolla oleva puoluehallitus. Sipilän mukaan päätös tehtiin hänen pyynnöstään.

Keskusta menetti eduskuntavaaleissa roimasti kannatustaan ja 18 paikkaa eduskunnasta.

Sipilä tviittaa, että vaalitulos ei jätä hänelle mahdollisuuksia.

 

Hän kirjoitti asiasta myös blogiinsa tiistaina. Hänen mukaansa keskusta ansaitsee uuden ja innostavan alun.

– Keskusta koki historiallisen suuren vaalitappion sunnuntain eduskuntavaaleissa. Minulle rakkaan kansanliikkeen kannatusheilahtelut ovat olleet tämän vuosituhannen aikana rajuja. Keskusta on saanut suurta luottamusta ja sen myötä vastuuta. Puolue on kokenut myös luottamuksen ja vastuun kääntöpuolen. Ne ovat tälle 113-vuotiaalle puolueelle kipeitä hetkiä. Nyt, puolueen puheenjohtajana, kannan vastuun viimeisimmästä raastavasta vaiheesta, Sipilä kirjoittaa blogissaan.

– Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia. Nyt koolla oleva puoluehallitus päätti pyynnöstäni kutsua koolle ylimääräisen puoluekokouksen, joka valitsee Keskustalle uuden puheenjohtajan 7.9.2019.

Sipilä korostaa kirjoituksessaan, että keskustan vaalitulos käydään huolella läpi, ja puolue tarvitsee syväanalyysin vaalitappion syistä.

–  Vaalitulos ja kansanliikkeen voima eivät ole koskaan yhdestä henkilöstä kiinni, mutta yksi ihminen voi hidastaa sen voimaantumista. Puolueiden puheenjohtajat ja varsinkin pääministeri kuluvat nopeasti puolueensa keulakuvina. Näin on käynyt minullekin.

Sipilä sanoo toimivansa jatkossakin puolueen hyväksi niissä tehtävissä, joita saa hoidettavakseen.

– Puolue aloittaa uudistustyön ja laatii Keskustalle uudistusohjelman. Puolueen vahva tulevaisuus pohjustetaan uuden puheenjohtajan voimin, Sipilä kirjoittaa.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo STT:lle, etä Sipilä kommentoi lähtöpäästöstään vasta pääsiäisen jälkeen, kun uuden eduskunnan valtakirjat tarkastetaan.

 

Kynnys hallitukseen lähtemiselle korkea

Keskustan puoluehallituksen mukaan kansa on osoittanut puolueelle suunnan oppositioon. Puoluehallitus sanoo tiedotteessaan, että keskustan kynnys hallitukseen lähtemiselle on korkea.

Keskustan puoluehallitus vaatii muun muassa, että sote- ja maakuntauudistus pitää viedä maaliin nykyisen valmistelun pohjalta ilman laajaa valinnanvapautta. Perhevapaauudistuksen pitää puoluehallituksen mukaan olla parannus perheille eikä kotihoidontukea saa heikentää.

Keskustan puoluehallituksen mukaan kynnyskysymys on myös sosiaaliturvan uudistaminen perusturvaa vahvistamalla erityisesti pienituloisten eläkeläisten ja vähävaraisten lapsiperheiden aseman parantamiseksi.

– Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Ilmastopolitiikan on jatkuttava vaikuttavana ja vastuullisena, ja toimilla on oltava tavallisten suomalaisten tuki, puoluehallitus linjaa tiedotteessaan.

 

Juttua muokattu kello 11:37: lisätty pätkiä Sipilän blokikirjoituksesta.

Juttua muokattu kello 11:49: lisätty keskustan puoluehallituksen tiedotteen tietoja.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.