Sipilä luottaa valtion velan lyhennyksiin myös ensi vuonna

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) luottaa, että valtio pystyy lyhentämään velkaansa myös ensi vuonna, kunhan työllisyyden hyvä kehitys saa jatkoa. Sipilä sanoi STT:lle, että tavoite on mahdollinen, sillä ensi vuoden budjetissa alijäämän ennakoidaan olevan pienempi kuin tänä vuonna.

– Hyvä työllisyyskehitys on kaiken avain. Varsinaisen liikkumavaran siihen tuo se, jos me pääsemme 75 prosenttiin. Tällä tasolla sitä liikkumavaraa ei vielä ole.

Sipilä ei ota suoraan kantaa siihen, kuinka suuri osa valtiontalouden tasapainottumisesta on hallituksen toimien ansiota. Tutkimusten mukaan osuus voi kuitenkin olla kaksi kolmannesta, hän laskee.

– Ei sillä ole mitään merkitystä, kunhan se on tapahtunut. Etlan mukaan kiky-sopimuksen vaikutus oli noin 40 000 työpaikkaa ja (Olli) Kärkkäisen ja (Jussi) Tervolan selvityksessä oli 33–42 000 työpaikkaa muille hallituksen toimille – nyt jos 120 000 työpaikkaa on tullut, niin ehkä se on kolmasosa tullut suhdanteista, Sipilä sanoi.

Pääministeri opasti samalla tulevaa hallitusta jatkamaan nykyistä linjaa.

– Työmarkkinauudistuksia pitää jatkaa. Toivottavasti se jatkuu. Jos samanaikaisesti parannetaan etuuksia ja sitten unohdetaan työllisyysaste, niin sitten ollaan samassa jamassa kuin kolme vuotta sitten.

 

Työpaikkojen täyttäminen kynnyskysymys

 

Tämän hallituskauden tavoite on ollut nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, mutta maalilinja on vielä saavuttamatta. Sipilän mukaan viimeiset prosenttiyksikön kymmenesosat ovat kiinni siitä, miten avoimiin työpaikkoihin saadaan työvoimaa.

– Jos oltaisiin tänä vuonna saatu auki oleviin työpaikkoihin työvoimaa ja luotu työvoimapulan takia syntymättä jääneet työpaikat, niin oltaisiin 74 prosentissa jo nyt. Se kuvastaa kohtaanto-ongelman suuruutta.

HS: Suomi lyhentää valtion velkaansa ensimmäistä kertaa 10 vuoteen