Sipilä luottamusäänestyksen jälkeen: Soini on luvannut muuttaa tässä käyttäytymistään

Pääministeri, keskustajohtaja Juha Sipilän mukaan eduskunnassa äänestettiin iltapäivällä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta ja sitä kautta hallituksen luottamuksesta. Sipilä sanoo ymmärtävänsä, että arvopohjaisista asioista puhuminen herättää paljon tunteita.

– (Hallitus)ryhmät ovat tehneet tässä päätöksiä, ja kaikki ryhmät ovat päätyneet siihen, että erotetaan nämä asiat. Emme äänestä abortista, emme äänestä naisten oikeuksista. Suomen linja on tässä (asiassa) selvä, Sipilä sanoi Valtiosalissa äänestyksen jälkeen.

Sipilältä kysyttiin, kuinka pitkälle hänen pinnansa kestää, jos ministeri Soinin "aborttikirjoittelu jatkuu".

– Ministeri Soinin kanssa olemme käyneet keskustelun, ja Soini on luvannut muuttaa tässä käyttäytymistään. Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö näin nyt tapahtuisi, Sipilä sanoi.

Tämän jälkeen pääministeri poistui haastattelupaikalta, joten selväksi ei käynyt, oliko kyse jostain aiemmasta vai tuoreesta keskustelusta ministeri Soinin kanssa.

Lue myös: Perussuomalaiset äänestivät tyhjää – "emme halunneet osallistua show'hun"

Kokoomuksessa protestointia

Soini sai perjantai-iltapäivän istunnossa eduskunnan luottamuksen selvin lukemin 100–60. Tyhjää äänestivät perussuomalaisten edustajat ja kansanedustaja Paavo Väyrynen. Poissaolo merkittiin äänestyksessä 21 edustajalle.

Kolme kokoomuksen kansanedustajaa, Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka olivat paikalla istunnossa. He eivät kuitenkaan osallistuneet äänestykseen, joten heille tuli poissaolomerkintä. Edustajat perustelivat toimintaansa sillä, että he eivät halunneet äänestää Soinin puolesta mutta eivät toisaalta halunneet olla kaatamassa hallitusta.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mukaan puolueen naiskansanedustajia painostettiin sosiaalisessa mediassa ennen Soini-äänestystä. Pääministeri Sipilä totesi painotuspuheisiin viitaten, ettei ainakaan hän ole painostanut ketään.

– En ole kuullut tuolta omasta (keskusta)ryhmästäni sellaista palautetta, että olisi painostettu. Yhtään sellaista viestiä ei ole minulle tullut, Sipilä jatkoi hetkeä myöhemmin.

Pöytäkirjatietojen mukaan kokoomusedustaja Sari Multala oli poissa istunnosta eduskuntatyöhön liittyvä tehtävän takia.

Perussuomalaiset äänestivät tyhjää – "emme halunneet osallistua show'hun"

Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60 – kokoomuslaisista neljä oli poissa, perussuomalaiset äänestivät tyhjää